Het nachtcircus, Erin Morgenstern


Het bijzondere nachtcircus verschijnt op onverwachte momenten, zonder dat iemand het heeft zien aankomen. Een circus dat alleen ’s avonds open is, geheel in zwart en wit, met verschillende tenten waar je allerlei soorten acts kunt zien. Van een illusionist tot een waarzegster, een doolhof van wolken of een wensboom die echt wensen laat aankomen.

Het ‘Cirques des Reves’, het circus der dromen, is een circus dat bijzonder is en fantasievoller dan een gewoon circus, en de bezoekers verwonderen zich in elke tent opnieuw.
Maar wat het gewone publiek niet weet is dat het meer is dan alleen een illusie.  

Celia Bowen en Marco Alisdair strijden tegen elkaar in een magisch spel opgezet door hun leermeesters die al jarenlang bittere concurrenten zijn. Celia en Marco zijn hiervoor getraind sinds hun vroegste jeugd. Het circus is hun speelveld geworden en zij creëren de magie, die doorgaat voor illusie, in de hoop de ander te overtreffen en het spel te winnen.

Het circus wordt steeds groter en bekender en krijgt een grote groep volgelingen die zich de Reveurs noemen en herkenbaar zijn aan hun zwart witte kleding met een enkel helderrood accent.

Steeds meer mensen raken erbij betrokken en dat loopt niet altijd goed af. Hoe mooi het circus ook is, de magie heeft een prijs. En dan komen Celia en Marco erachter dat het spel maar op één manier kan aflopen. Een van hen zal sterven om het spel te beëindigen.

Celia en Marco weten ook dat het circus zonder hen niet kan bestaan, ze zijn er zo mee verweven dat hun leven ook het leven is van het circus en daarmee van alle mensen die erbij horen.

Hoeveel weet Isobel, wie is Tsukiko die meer van het spel lijkt te weten dan de anderen en welke cruciale rol zal Bailey voor het circus vervullen?

Celia en Marco weten ondertussen een manier te vinden om hun liefde te laten overwinnen en het spel te beëindigen zonder het circus of een van hen beiden eraan op te offeren.

‘Het nachtcircus’ van Erin Morgenstern is een prachtige en bijzondere roman over een magische 19e eeuwse wereld, beschreven met zoveel kleur dat je het gewoon voor je ziet. Het boek is mooi opgezet, met de verspringende jaren, en gebeurtenissen die in het begin nog niet veel betekenen, maar later op hun plek vallen. 

Ik vond het mooi dat het in de 19e eeuw speelde, een eeuw die ik mooier vind dan de huidige en waar magie beter bij past. De schrijfstijl is beeldend en kleurrijk, maar tegelijkertijd weet Erin Morgenstern in een paar woorden een situatie duidelijk te maken. Langdradig is het dus absoluut niet.

Ik was zelfs blij dat ik niet zo heel veel tijd had deze week om te lezen, zodat ik het boek niet in één keer kon uitlezen en dus voor mijn doen lang over het boek heb moeten doen. Maar daardoor kon ik wel des te langer genieten van ‘Het Nachtcircus’.

Dit is nog maar het eerste boek van deze schrijfster, en het is te hopen dat haar volgende boeken net zo geweldig zijn, want dan heb ik er een lievelingsschrijfster bij.

Reacties

Populaire posts