Citadel, Kate Mosse

Met Citadel heeft Kate Mosse het derde en laatste deel in haar Frankrijk trilogie geschreven. De serie boeken speelt zich af in het zuiden van Frankrijk, in de Pyreneeën. Verhalen en avonturen van nu worden verweven met de gebeurtenissen in de geschiedenis, waarbij de rijke historie van onder ander de katharen een rol speelt.

In de onrustige vierde eeuw probeert de monnik Arinius in de bergen van zuid Frankrijk een veilige plek te vinden voor een tekst die als ketters beschouwd wordt.

In de Tweede Wereldoorlog ligt Carcassonne in het gebied dat door generaal Petain en het met de Duitsers collaborerende Vichy-regime bestuurd wordt. De jonge Sandrine bemoeit zich weinig met de politiek en is niet betrokken bij de gebeurtenissen in Carcassonne. Ze vind een jongeman aan de oever van de rivier die stervende is, maar haar wel nog een paar zinnen kan toefluisteren. Zinnen die te maken hebben met de oude codex die in de vierde eeuw verborgen is.

Dit is het begin van een reeks gebeurtenissen waarbij Sandrine steeds meer betrokken raakt bij het Verzet tegen de Duitsers in Carscassonne en de hele Midi. Samen met haar zus en hun vriendinnen vormen ze zelfs de verzetsgroep Citadel. Samen met Raoul, haar geliefde en Audric Baillard probeert ze niet alleen de Duitsers te slim af te zijn, maar ook de eeuwenoude codex te vinden die misschien wel de sleutel is tot de veiligheid van de Midi en al haar inwoners. Hierbij halen ze de vijandschap van Leo Authiés op de hals, die koste wat het kost de codex wil vinden om deze voor zijn eigen doelen te gebruiken.

Kate Mosse heeft met Citadel een spannend boek geschreven. Het leest heel prettig en goed, want het verveelt geen moment, ondanks het feit dat het idee van de codex voor mij te ver gezocht was en niet had gehoeven.
De hoofdstukken over Arinius zijn interessant, maar de kracht van dit boek ligt vooral in het verhaal van het Verzet in dit gedeelte van Frankrijk dat eerst collaboreerde met de Duitsers en toen zelf bezet werd.

Kate Mosse heeft overduidelijk goede research gedaan. Ze weet precies waar ze het over heeft en weet het allemaal bijzonder waarheidsgetrouw neer te zetten. Voeg daarbij de ontroerende en mooie liefdesgeschiedenis tussen Sandrine en Raoul toe, hartbrekend zonder happy end en dan heb je een geweldig boek om in deze donkere dagen voor Kerst te lezen. Of in de donkere dagen na Kerst natuurlijk, als dit een Kerstcadeautje is. 

Reacties

 1. Hier heb ik gewoons echt zin in! Het staat op mijn verlanglijstje en hopelijk vind ik het onder de kerstboom ( anders doe ik het mezelf kado!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laten we inderdaad hopen dat de Kerstman dit voor je achterlaat, het is een fijn boek!

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts