Kerstfilms

Tijdens het uitbuiken van Eerste Kerstdag is het wel prettig om even iets anders te doen dan familie zien. De beste oplossing? Films kijken!

Gelukkig zijn er tijdens de kerstdagen traditioneel altijd veel films op televisie, de Sissi trilogie is elk jaar te zien, net zoals ‘The sound of music’ en regelmatig komt ‘Annie’ langs, of een van de nieuwere goede jeugdfilms als ‘The Spiderwick Chronicles’ of ‘Lemony Snickets, a series of unfortunate events’. (niets zo fijn als een goede jeugdfilm)
Ik zal er komende weken zeker een aantal van gaan zien, maar behalve deze zijn er een paar die toch ook aan de beurt komen uit mijn eigen collectie, zoals de volgende:


The nightmare before Christmas (1993)
Een fantastische animatiefilm over Jack Skeleton, de baas van Halloweenstad, die er een beetje genoeg van heeft dat elk jaar Halloween hetzelfde is. Hij komt per ongeluk terecht in Kerstland, en dat nieuwe feest fascineert hem. Hij haalt de andere inwoners van Halloweenstad over om het kerstfeest te kapen, maar op de een of andere manier gaat dat toch niet helemaal goed.
Mooi gemaakte animatie waarin alle details kloppen en ook nog leuke liedjes.

The great escape (1963)
De ultieme oorlogsfilm. Krijgsgevangenen hebben de opdracht om te proberen zo vaak mogelijk te ontsnappen, om op die manier de vijand bezig te houden. De nazi’s zijn op een gegeven moment zo zat van al die uitbraken, dat ze besluiten om de meest beruchte ontsnappers bij elkaar in Ă©Ă©n kamp te zetten, zodat ze daar een goed oog op kunnen houden. De Britse en Amerikaanse gevangenen worden ontzettend inventief om de nazi’s om de tuin te leiden en een grootste ontsnappingspoging op touw te zetten. Ze graven een tunnel en meer dan vijftig mannen ontsnappen, waarna ze er vervolgens alles aan moeten doen om thuis te komen, terwijl de Duitsers hen op de hielen zitten.

Grote namen in dit verhaal van bekende Britse en Amerikaanse acteurs zoals David McCallum, Richard Attenborough, James Coburn, James Garner, Charles Bronson en Donald Pleasence.
De meest geweldige rol is natuurlijk weggelegd voor Steve McQueen die de ‘Cooler King’ speelt, zijn passie voor motorrijden uit kon leven en in deze film zijn beroemde sprong met de motor over het prikkeldraad maakt. In de eerste instantie zaten er helemaal niet zoveel motorscènes in de film, maar Steve McQueen eiste dat die er wel kwamen, waarna die er inderdaad werden ingeschreven. Steve doet al het rijden zelf, alleen de sprong is door een stuntman gemaakt.
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal is dit drie uur lang op het puntje van je stoel zitten.


Dokter Zhivago (1965 en 2002)
Als iets voor mij verplichte kost is in de winter, dan is het ‘Doctor Zhivago’ kijken.
Het prachtige verhaal van Joeri Zhivago die arts is en dichter en is getrouwd met zijn nichtje Tanya, maar verliefd wordt op Lara. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmoeten Joeri en Lara elkaar weer. Dan breekt de Russische revolutie uit en de familie Zhivago probeert naar hun buitenhuis in de Oeral te komen, om daar de gevolgen van het nieuwe regime een beetje te ontkomen. Joeri en Lara ontmoeten elkaar weer, maar nu bieden ze geen weerstand meer en geven ze toe aan hun liefde. Ondertussen gaan de gebeurtenissen om hen heen steeds verder, met een verschrikkelijk gevolg.
De filmversie uit 1965 met Omar Sharif en Julie Christie is erg bekend, maar in 2002 is er een miniserie van gemaakt met Hans Matheson als Zhivago en Keira Knightely als Lara. Ik heb deze laatste versie in huis en ik vind die erg mooi, het einde vind ik elke keer opnieuw verschrikkelijk, ik kan niet kijken zonder te huilen. Welke versie je ook kijkt, beide zijn mooi.

Reacties

  1. Misschien niet echt een kerstfilm, maar zeker met voldoende warmte en "oogstreling" HUGO van Scorcese. Met prachtige referenties naar de filmgeschiedenis en de jaren twintig. Must see!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik wel meer over gehoord, die zal ik zeker eens gaan kijken!

      groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts