Paul Klee

Zei ik gisteren dat ik erg dol ben op Malevich, ik houd nog meer van de schilderijen van Paul Klee. Bijna alles wat die man heeft gemaakt spreekt me ontzettend aan. Ik heb in mijn woonkamer twee ingelijste posters van zijn werken hangen, die ik al jaren heb, maar die ik nog altijd even mooi vind.

Tussen de deur naar de keuken en een boekenkast is een smal stukje muur. Hier had ik altijd twee ansichtkaarten met schilderijen van Paul Klee in wissellijstjes hangen. Nadat ik 'Het zwarte vierkant' van Malevich in de Hermitage in Amsterdam had gezien heb ik daar ook een kaart van gekocht en die in een derde lijstje erbij gehangen.

In het Stedelijk Museum afgelopen zaterdag heb ik, zoals ik altijd doe, in het museumwinkeltje tussen de ansichtkaarten gekeken. Ik zocht afbeeldingen van Malevich, maar die waren er helaas niet. Wel zag ik opeens een leuke foto van een meneer met een schilderij en een kat. Of liever, ik zag eerst de kat en toen de rest van de foto. De man op de foto bleek Paul Klee te zijn, de kat was Fripouille, in 1921 in het atelier. Ik heb er meteen twee kaarten van gekocht, één om als boekenlegger te gebruiken, de ander om opgehangen te worden.

Tussen de drie abstracte werkjes hangt nu dus geen vierde abstracte werkje, maar een foto van de kunstenaar van twee van deze werken.
Met zijn kat.
Wat een geweldige combinatie.
Deze foto van de kaart in het lijstje is niet zo heel scherp geworden, ondanks vele pogingen.
Links in het midden zie je kat, rechts Paul Klee.

Reacties

Populaire posts