Bagger televisie

Ik weet niet precies wanneer het is begonnen, maar het lijkt wel of er steeds ergere bagger op televisie komt.

Het begint met de tien verschillende soorten dansprogramma's, soorten zang prgramma's en talentenshows. Het nieuwe poptalent, de X factor, so you think you can sing; elk programma lijkt op het vorige en iets nieuws brengt het niet meer. Het blijft vooral steken in 'aapjes kijken' bij de audities en van de winnaars hoort nooit meer iemand iets.

Steeds meer duiken er zogenaamde 'scripted documentaries' op, waarin acteurs doen alsof ze gewone mensen zijn, die dingen meemaken en dan op onnatuurlijke toon in de camera vertellen 'ja, ik wist wel dat Sophie een geheim had, ja'. Over artsen in het ziekenhuis, de geheimen die mensen hebben, over mensen die verdacht worden van misdrijven en overspel. Slecht geacteerd, tenenkrommend dom en vooral: heel erg vervelend. Maar goed, dat is nog daar aan toe, dit is redelijk onschuldig en voor die acteurs is het waarschijnlijk gewoon een baan. (hoewel, ik hoop het niet voor ze, want zo goed lijken ze er namelijk niet in te zijn)

Dan heb je ook nog de vele shows waarin allerlei BN ers op eilanden zitten, in de jungle overleven, dansen, schaatsen, schoonspringen en skieen. Tsja. Ik vrees dat ik van het grootste gedeelte van die zogenaamde bekende mensen nog nooit heb gehoord of juist blij was dat ik er nooit meer iets van hoorde.

Het allerergste vind ik echter de schandaaltelevisie. Ik weet niet wat de werkelijke term in televisieland voor deze programma's is, maar het concept bestaat meestal uit een aantal jonge mensen dat ongelofelijk ordinair is, vaak dronken, te dom om voor de duvel te dansen en die samen op een eiland zitten/ in een landhuis zitten/ in het buitenland zijn en dan vervolgens kijken wie er vreemd gaat/ wie de homo onder de hetero's is/ welke vrouw of man wordt uitgekozen door de 'ster' van de serie/ wie er vanavond gaan vechten/ neuken/ zuipen tot hij/zij in coma raakt. In elke aflevering zijn ze ertoe bereid om zichzelf volkomen voor schut te zetten en allerlei vernederingen te ondergaan. Met een beetje geluk eindigen ze namelijk met een geldbedrag, of hun eigen spin-off en kunnen ze nog erger uit de band springen. En anders hebben ze tenminste hun 'fifteen minutes of fame' gehad.

Wat voor mensen bedenken dit soort programma's? Wat voor soort mensen koopt deze programma's in voor de televisie? Wie heeft ooit bedacht dat deze ongein op televisie kan? Welke omroepdirecteur geeft toestemming om deze bagger uit te zenden?

Nu zou je denken dat je publieke omroepen het beter doen. De programma's zijn misschien minder ranzig, maar verder lijken ze daar ook volledig van het padje af te zijn. Het briljante plan is om de naam te veranderen. Niet langer Nederland 1, 2, of 3, maar NPO 1, 2, 3. Deze actie gaat een paar kleine honderdduizen euro's kosten, maar goed, dan wordt wel het merk verstevigd. Alsof we daar op zitten te wachten.

Reacties

Populaire posts