Het geheime leven van Marilyn Monroe

De kleine Norma Jeane Mortensen werd in 1926 geboren. Haar moeder, Gladys Monroe, was niet langer getrouwd met meneer Mortenson, maar gaf zijn naam wel op voor het geboortecertificaat, alleen anders gespeld. 

Gladys voelde zich niet in staat om voor haar kind te zorgen, en vroeg een vrouw die meer pleegkinderen had om voor Norma Jeane te zorgen. De eerste zeven jaar zou Norma Jeane bij deze familie blijven. Haar moeder nam haar daarna terug, maar binnen korte tijd werd Gladys opgenomen in een psychiatrische inrichting met de diagnose paranoïde schizofrenie.

Een goede vriendin van Gladys nam Norma Jeane daarop in huis, maar toen Grace trouwde bleek het onmogelijk om het kind van een ander erbij te hebben, en Norma Jeane werd naar een weeshuis gebracht. Op een gegeven moment kwam ze wel weer terug bij Grace, maar dit duurde niet lang, het zag er naar uit dat Norma Jeane opnieuw naar het weeshuis zou moeten. Om dit te voorkomen trouwde ze toen ze zestien was met de vijf jaar oudere Jim Dougherty.

Dit huwelijk was vanaf het begin tot mislukken gedoemd. Door het heen en weer gesleep in haar jeugd was Norma Jeane ongelofelijk onzeker, bovendien waren ze beiden nog heel erg jong.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Jim in het leger en Norma Jeane werkte in een vliegtuigfabriek. Hier werd ze ontdekt door een fotograaf en al snel werd ze een veel gevraagd model. Jim was hier niet echt blij mee en al snel werd de scheiding uitgesproken. 

Norma Jeane kreeg een klein contract bij een studio in Hollywood en speelde een paar kleine rolletjes, vaak met niet meer dan één regel tekst. Ondertussen was haar naam veranderd in Marilyn Monroe en haar bruine haar werd het kenmerkende platinablond. Pas toen ze een nieuwe agent kreeg, wist die betere rollen voor haar te bemachtigen en al snel was haar naam overal bekend.

Ze was geen slechte actrice en ze nam haar werk serieus, ze probeerde door acteerlessen haar uitvoering te verbeteren en hoopte op meer inspraak op het script en de keuze van de regisseur. Ze wilde ook andere rollen spelen dan alleen maar de sexy stoeipoes, maar de studio had daar niet veel zin in. Sexy Marilyn leverde geld op, serieuze Marilyn misschien niet.

Door haar chronische onzekerheid ontstonden er echter wel steeds meer problemen. Zo had ze vaak een acteercoach bij zich waar ze volkomen afhankelijk van was en die de regisseurs tot wanhoop dreef. Ook was ze vaak te laat omdat ze niet zeker genoeg was om haar kleedkamer uit te komen.
Scene uit één van haar grootste successen,
Gentlemen prefer blondes

Marilyn trouwde met Joe DiMaggio, de beste honkbalspeler op dat moment in Amerika. Het kleine probleem was dat Joe gewend was de ster te zijn en nu was hij de echtgenoot van Marilyn Monroe. Hij hoopte dat ze zou stoppen met films maken, maar Marilyn weigerde dit. Hoewel het huwelijk niet goed eindigde, bleef Joe wel van Marilyn houden en vaak klopte ze nog bij hem aan voor hulp.

Marilyn vertrok toen naar New York waar ze acteerlessen volgde in method acting en begon met psychotherapie. Deze beide zaken zorgden ervoor dat veel van de pijn van vroeger in alle hevigheid bij haar bovenkwam.

Ze leerde Arthur Miller kennen en trouwde met hem, maar helaas was dit huwelijk ook niet gelukkig. Arthur Miller vond Marilyn al snel heel vervelend en irritant en hij kon niet tegen haar onzekerheid. Twee miskramen maakte de zaak er niet beter op en de scheiding werd uitgesproken. 

Voor Marilyn was de negatieve spiraal nu ingezet en steeds meer raakte ze afhankelijk van verschillende soorten pillen. Haar vrienden, zoals Pat Kennedy (de zuster van JFK en Bobby) en Frank Sinatra zagen met lede ogen aan hoe ze zich steeds meer de vernieling in werkte. Verschillende malen gebruikte ze ook teveel pillen en konden ze haar nog maar net redden. Werken lukte steeds minder en de moeilijkheden met de studio stapelden zich op tot de studio haar uiteindelijk ontsloeg.

Op 5 augustus 1962 werd ze in haar appartement gevonden, gestorven aan een overdosis.

J.Randy Taraborrelli heeft met zijn biografie The secret life of Marilyn Monroe een goed en zeer compleet verslag geschreven over deze bijzondere vrouw. Het is niet gemakkelijk om erachter te komen wat er werkelijk gebeurd is, Marilyn verzon zelf een heleboel verhalen en verschillende mensen hebben allerlei dingen gezegd over hun relaties en ontmoetingen met Marilyn, die niet per se op waarheid berusten. 

Taraborrelli vertelt hoe het nu echt zit met alle verhalen over haar jeugd, over de relatie die Marilyn had met John F. Kennedy en Bobby Kennedy, over de rol die haar psychiater speelde en de vele andere mensen in haar leven. 

Het boek is leesbaar en prettig geschreven en staat vol anekdotes. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over Marilyn Monroe.

Reacties

Populaire posts