Schrijven, bloggen en...jatten?

Op een paar verschillende blogs heb ik de laatste weken iets gelezen over inhoud die gestolen wordt door anderen, die de teksten of foto’s van iemand anders gebruiken voor hun eigen blog.

Ik vraag me werkelijk af waarom iemand zoiets doet? Om snel een blog vol te krijgen, of snel veel bezoekers te krijgen? Het lijkt mij toch dat je een blog begint omdat je het leuk vindt, omdat je een idee hebt of een onderwerp dat je wilt delen. Iedereen is anders en daarom is elk blog anders. De inhoud van het blog van een ander jatten is, lijkt mij, volkomen zinloos. Lezers zullen snel genoeg door krijgen dat het niet je eigen werk is en dat je blog geen richting en geen eigen identiteit heeft. En dan blijven ze alsnog weg, dus is je hele opzet mislukt.

Ik ben mijn blogs begonnen omdat ik schrijven heerlijk vind. Ik vind het heerlijk om stukjes te maken voor mijn blogs, er afbeeldingen etc bij te zoeken en daar besteed ik per week ook best veel tijd aan. Ik vind het leuk om te merken dat mensen me lezen en dat sommige mensen regelmatig terugkeren, daar word ik heel erg blij van (bedankt, trouwens!)

Gebruik ik materiaal van anderen? Nee, hooguit dat ik soms wordt geïnspireerd door een idee van iemand anders. Dan kan ik dat gebruiken om mijn eigen stukje te schrijven.
Soms vind ik ook een filmpje of een afbeelding op een blog, dat ik graag wil gebruiken. Ik kijk dan of ik de originele bron kan vinden, anders vraag ik toestemming. Het kan ook zijn dat ik het gewoon niet gebruik, zeker niet als ik zie dat de afbeelding echt door die persoon gemaakt is.
Soms komt het ook voor dat ik een stukje heb geschreven en dat een paar dagen van te voren iemand anders al precies hetzelfde onderwerp heeft. Afhankelijk van hoe anders mijn invalshoek is, plaats ik mijn stukje wel of besluit ik om het pas veel later te plaatsen of zelfs helemaal niet. Laatst is dat nog gebeurd met mijn blogpost over boekenleggers. Een paar dagen eerder had iemand anders daar ook een artikeltje over. Mijn artikel was echter zo anders dat ik besloot het gewoon te plaatsen volgens schema.
Ik heb nog niet meegemaakt dat iemand mijn werk heeft gepikt, maar ik heb maar een paar kleine, persoonlijke hobbyblogs zoals ik dat noem, dus ik denk ook niet dat dit snel zal gebeuren. Als iemand snel honderden of duizenden bezoekers per dag wil hebben, moet je niet mijn bloginhoud pikken, daar gaat dat echt niet mee lukken. :-)
Het lijkt me trouwens ook dat je de energie om van een ander te jatten net zo goed kunt besteden om zelf iets te bedenken!

Reacties

 1. Hoi Bettina,
  Gewoon lekker verder bloggen. Ik stuur je deze reactie om je te laten weten, dat ik je blogs altijd lees en het erg leuk vind om te lezen. Ik heb op mijn computer het RSS-dingetje geïnstalleerd, dus als er wat nieuws is, word je vetgedrukt ;-) en lees ik het.
  Veel plezier en succes weer met je blog gewenst, groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Anita, ik vind het ongelofelijk leuk om te horen en je reacties worden altijd erg gewaardeerd!

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts