In een mens, John Irving

Billy Abbott groeit op in een klein stadje in Vermont, waar zijn stiefvader leraar Engels en drama is aan een jongenskostschool. Toneelspelen zit de familie in het bloed, en iedereen staat regelmatig op de planken als het amateurgenootschap een nieuw stuk opvoert. Opa Harry staat erin het stadje om bekend dat hij geweldige vrouwenrollen kan spelen. 

De jonge Billy wordt regelmatig verliefd op de verkeerde personen. Op de jonge, arrogante klasgenoot Jacques Ketteridge die in het worstelteam zit, op de bibliothecaresse Miss Frost, zijn stiefvader of de moeder van een vriendin. Vooral de relatie die hij heeft met Miss Frost is bepalend in zijn leven.

Nu hij zeventig is, vertelt Billy zijn verhaal.  Over de verliefdheden, de mannen en de vrouwen in zijn leven, zijn levenslange vriendschap met Elaine, het geheim van Billy’s vader waar niemand in de familie ooit over praat, de boeken die hij zal schrijven.

In een mens is het verhaal van Billy’s leven en is tegelijkertijd ook een oproep tot verdraagzaamheid. Een oproep om verder te kijken dan alleen de etiketten die je een mens kunt geven, de hokjes waar je iemand in kunt stoppen. Billy komt er rond voor uit dat hij biseksueel is en hij wenst zich niet te beperken alleen omdat onverdraagzame mensen vinden dat dat moet. Hartverscheurend is het gedeelte dat zich afspeelt in de jaren ’80, als de AIDS epidemie om zich heen grijpt en zoveel slachtoffers maakt onder de kennissen en vrienden van Billy.

John Irving kan absurde situaties en mensen volkomen geloofwaardig neerzetten, soms hilarisch grappig, soms heel mooi. John Irving is (als een van de weinigen) in staat om over seks en seksuele gevoelens te schrijven zonder dat het plat of vulgair wordt, want dat wordt het namelijk nooit. Een paar typische Irvingsiaanse elementen komen voor in dit boek, zoals Wenen en worstelen, en verder natuurlijk de vele details, de mooie dialogen en de geweldige beschrijvingen.

In een mens is een prachtig boek, en wat mij betreft een hoogtepunt binnen een oeuvre dat al geweldig is.

Reacties

Populaire posts