Morgenvroeg in New York, Adrien Bosc

Een groep heel verschillende mensen stond samen op het vliegveld Orly in de avond van 27 oktober 1949. 

Onder hen waren de boxer Marcel Cerdan, die terugging naar Amerika om zijn titel terug te veroveren van Jack LaMotta én om zijn minnares Edith Piaf te ontmoeten, verder de beroemde Franse violiste Ginette Neveu en haar broer, vijf herders uit het Baskenland op weg naar nieuwe levens, een jonge vrouw die net tot erfgename van haar tante was benoemd en een man die hoopte zich te verzoenen met zijn ex-vrouw.

Al deze verschillende mensen, al deze levens, raakten met elkaar verweven toen zij die avond samen aan boord gingen van de Constellation die hen van Parijs naar New York zou brengen, waar zij de volgende ochtend aan zouden komen.

Sommigen waren op weg naar huis, anderen naar een nieuw leven. Sommigen hadden net een nalatenschap moeten afwikkelen, anderen moesten onderhandelen over handelscontracten, terwijl een jonge vrouw net hersteld was van een zwaar ongeluk en op weg was naar familie. Er was zelfs een schilder die de dag ervoor al had moeten vertrekken, maar hoffelijk zijn plaats had afgestaan aan een actrice met teveel koffers.

De piloten hadden ervaring opgedaan als vechtpiloten tijdens de Tweede Wereldoorlog en verstonden hun vak. Verder waren er monteurs en stewardessen aan boord.

Het vliegtuig moest een tussenlanding maken op de Azoren, om bij te tanken, en net voor de landing stopte de communicatie met de Constellation, er werd niets meer van het vliegtuig gehoord.

Al snel werd er gevreesd voor het ergste, dat het vliegtuig was neergestort en zo snel als het kan stegen er andere vliegtuigen op om te zoeken. Aan de noordkant van een van de eilanden zagen ze dat Constellation tegen een berg was gevlogen. Er waren geen overlevenden.

Adrien Bosc heeft met Morgenvroeg in New York een heel mooie debuutroman geschreven. Hij reconstrueert wat er die nacht gebeurt is en hoe het onderzoek na de ramp verliep. Dat kwam snel op gang, maar werd bemoeilijkt door de plunderaars die al bij het wrak waren geweest, en het feit dat er nog niet zoiets bestond als een zwarte doos. Uiteindelijk werd er zelfs een schaduwvlucht uitgevoerd door een ander vliegtuig van hetzelfde type de vlucht te laten nabootsen.

Adrien Bosc stopt daar niet, maar weet ook de verschillende passagiers tot leven te wekken die allemaal met verschillende hopen en dromen in het vliegtuig stapten om de volgende ochtend in New York aan te komen, maar enkele uren later gezamenlijk de dood vonden. De meeste aandacht ging toen natuurlijk uit naar Marcel Cerdan en Ginette Neveu, maar er waren achtenveertig mensen aan boord, passagiers en bemanningsleden en dank zij deze roman worden ook zij niet helemaal vergeten.

Ontroerend zijn de inkijkjes in de verschillende levens, schrijnend de fouten die gemaakt werden bij de identificatie van sommige slachtoffers en bijzonder de toevalligheden en overeenkomsten die je soms kunt zien tussen ogenschijnlijk verschillende gebeurtenissen. Vooral dat laatste is knap gedaan en doet je beseffen dat het lot soms van toeval aan elkaar hangt en een klein verschil soms een grote uitkomst kan hebben. 

Morgenvroeg in New York is mooi om te lezen en wisselt af tussen nasleep van de ramp en de levens van de mensen die erbij omkwamen en de schrijver nu. Niet voor niets heeft deze roman in Frankrijk de Grand Prix du roman de l’Académie Française gewonnen. 
Adrien Bosc is een nieuwe schrijver om in de gaten te houden!

Originele Franse titel: Constellation
Uitgegeven in 2014
Nederlandse uitgave 2016 door uitgeverij Cossee
Nederlandse vertaling: Carlijn Brouwer
Bladzijdes: 215

Reacties

Populaire posts