Tentoonstelling Marisa Merz in het Serralves museum

In het Serralves museum in Porto is een prachtige tentoonstelling te zien van de Italiaanse kunstenares Marisa Merz.

Zij werd geboren in 1926 in Turijn. In de jaren '50 ontmoette ze Mario Merz, ook een kunstenaar, waarmee ze zou trouwen.

Marisa Merz en haar man hoorden bij de Arte Povere beweging, een kunststroming in Italie uit de jaren '60 en '70, waarbij installaties van eenvoudig materiaal werden gemaakt. Een kunstwerk was niet per se iets blijvends, maar kon ook vergankelijk zijn of slechts tijdelijk.

Marisa Merz wilde de grens tussen kunst en gebruiksvoorwerpen verkleinen, en dit deed ze door het gebruik van alledaags en simpel materiaal, maar ook door de kunstvoorwerpen te gebruiken. Zo heeft ze schoentjes gebreid die ze ook daadwerkelijk zelf heeft gedragen, voor ze in een tentoonstelling terecht kwamen.

Ze heeft verschillende grote solo tentoonstellingen gehad, al kwam haar roem vooral na de jaren '70.

De tentoonstelling The sky is a great space is al eerder in de Verenigde Staten te zien geweest, in New York en Los Angeles. Voor deze tentoonstelling in Europa werken het Serralves museum in Porto en het Museum der Moderne in Salzburg samen.

De tentoonstelling is niet chronologisch opgebouwd, maar laat impressies van haar werk zien. Van de grote aluminium sculptuur uit 1966 die haar eerste grote werk was tot de kleine hoofdjes van klei die ze vanaf de jaren '80 maakte.


Ik kende Marisa Merz niet, maar vanaf het allereerste schilderij dat ik zag, vond ik haar werk erg mooi. Vooral de combinatie van verschillende vormen van kunst en diverse materialen maken het heel apart en bijzonder. Er zijn schilderijen, tekeningen, sculpturen en beeldhouwwerken te zien, maar vooral de combinatie van sommige objecten maken het zeer interessant om naar te kijken.

Het is altijd leuk om een kunstenaar te ontdekken die je nog niet kent en vervolgens onbevooroordeeld op zo'n tentoonstelling rond te lopen en te zien, maar vooral te voelen, wat je aanspreekt. Want bij een aantal kunstwerken kan ik het niet verklaren waarom ik het mooi of interessant vind, daarvoor heb ik er gewoon te weinig verstand van om dat te kunnen analyseren. Maar dat hoeft gelukkig niet in de weg te staan dat je er heel erg veel van geniet.The sky is a great place is nog tot 22 april 2018 in het Serralves museum in Porto te zien.

Reacties

Populaire posts