Italië op zondag (9/18)

Pulcinella in het straatbeeld van Napels 
In de 16e eeuw ontstond in Italie de Commedia dell'Arte. Dit was grotendeels improvisatietoneel, waarin bepaalde vaste figuren een rol speelden. Deze figuren waren herkenbaar aan hun kostuum en hun masker en een acteur kon beroemd en geliefd worden om de rol die hij speelde.

Een bekend personage als Harlekijn (Arlequino) komt oorspronkelijk uit dit toneel voort en is in Nederland bekend als Jan Klaassen.

De verschillende regio's in Italië hadden elk zo hun eigen Commedia dell'Arte figuur. Zo komt de koopman Pantalone uit Venetië en uit Napels komt Pulcinella, die tot op de dag van vandaag een symbool is van de stad.

Pulcinella is herkenbaar aan zijn witte kostuum met de witte muts en een zwart masker. Hij heeft een bochel en een dikke buik en zijn naam is een variatie op pulcino dat kuiken betekent en pollastrello dat haan betekent.

Pulcinella werd opgevoed door twee figuren, Bucco en Maccus, die verschillende karakters hadden en Pulcinella heeft trekken van beiden.

Pulcinella kan dan ook verschillende rollen spelen en aan meerdere kanten staan. Hij kan iemand zijn uit de hogere klasse of juist een bediende. Hij kan trots en gewiekst zijn of juist bot en grof. Hij is een dief en hij is gulzig en hij doet zich regelmatig dommer voor dan hij in werkelijkheid is.

Op deze manier vertegenwoordigt hij Napels, het beste en het slechtste van Italie en de stad. Hij is de stem van het volk en laat zien hoe de heersende klasse opereert.
Pulcinella is overal in Napels aanwezig, je kunt nog altijd niet om hem heen.

Reacties

Populaire posts