Kasteel de Haar

In het dorp Haarzuilens staat een prachtig kasteel. Op het eerste oog lijkt het Middeleeuws, maar schijn bedriegt. Hoewel er al in de 13e eeuw een versterkte woontoren stond, was het kasteel in de 19e eeuw een ruïne geworden, waar de adellijke familie Van Zuylen van Nyevelt van de Haar al een tijd niet naar om had gekeken.

Dit veranderde met Belgische baron Étienne van Zuylen van Nyevelt, die het kasteel in 1890 erfde. Hij wilde de ruïne restaureren en trok hiervoor de bekende architect Pierre Cuypers aan, om het kasteel in nieuw-gotische stijl te (ver)bouwen en ook alle meubels en het servies etc te ontwerpen. 

Gelukkig was baron Etienne getrouwd met de Franse erfgename Hélène de Rothschild en kon hij zich dit alles veroorloven. Het kasteel werd voorzien van een Middeleeuws sausje, maar daaronder werden de modernste voorzieningen aangebracht. 

Aparte badkamers, warm en koud stromend water, een keuken waarin banketten voor tientallen gasten gekookt konden worden, en door het hele kasteel werd elektrische verlichting en centrale verwarming aangelegd, zodat het geschikt was voor de meest veeleisende bezoeker. 

In Augustus en September kwam de familie naar het kasteel, om vakantie te vieren, waarbij allerlei beroemdheden en gasten uit de hoogste kringen werden uitgenodigd. Daar komen na de Tweede Wereldoorlog ook nog allerlei filmsterren en mensen uit de jet-set bij. 
Mensen als Roger Moore, Gregory Peck, Sophia Loren, Jackie Collins, Brigitte Bardot, Michael Caine, Billy Wilder, Michael York, Maria Callas en Ari Onasis waren kind aan huis in Kasteel de Haar. 

Tegenwoordig is het geen particulier bezit meer. De mannelijke lijn is met de dood van baron Thierry van Zuylen van Nyevelt in 2011 uitgestorven en in de jaren daarvoor was het gebouw al bezit geworden van een stichting. In 2013 werden ook de kunstschatten en de meubels aan de stichting overgedragen en het kasteel is nu een museum en de locatie voor filmopnames, trouwerijen en festivals. 

Kasteel de Haar is zeer de moeite waard om te bezoeken, want niet alleen is het kasteel schitterend gerestaureerd en onderhouden, er hoort ook een mooi park bij waar het heerlijk wandelen is. Niet alle kamers zijn toegankelijk, maar veel wel zoals de grote hal, de slaapkamer van de baron en de barones en de spectaculaire keuken. Op dit moment worden er nieuwe kamers gerestaureerd die binnenkort weer te bezichtigen zullen zijn. 

Bovendien is er op dit moment tot oktober de tentoonstelling Films en Sterren, waarbij we even een beetje worden meegenomen in de wereld van de hoge gasten die hier hebben gelogeerd. We zien bijvoorbeeld de handdoeken die Gregory Peck nodig had om van het bed naar de badkamer te kunnen lopen (de arme man had smetvrees), zien de foto's en sommige attributen die de herinneringen vormen aan al die mensen die hier kwamen. Heel spectaculair is de tentoonstelling niet, het is meer een aardigheid in wat sowieso al een fantastisch kasteel is.

Het park er omheen is ook heel erg mooi, zeker als je er op een zonnige dag bent zoals wij. Het schijnt dat baron Étienne geen park vol sprietjes wilde, maar een volwaardig park dat helemaal af was. Daarom heeft hij zo'n 7000 volwassen bomen laten overbrengen om hier geplant te worden. Het resultaat mag er in ieder geval zijn!

Reacties

  1. Reacties
    1. Die keuken is om stil van te worden zo geweldig. Al ben ik blij dat ik niet het baantje had om al die koperen pannen weer schoon te maken en te poetsen!

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts