Giacometti en Chadwick in Zwolle

Alberto Giacometti
In De fundatie in Zwolle is op dit moment een bijzondere tentoonstelling te zien. Hier zijn meer dan 150 beeldhouwwerken en enkele tekeningen van twee geweldige kunstenaars: Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003).

Twee beeldhouwers die elk op een heel andere manier te werk gingen, waar Giacometti zijn mensfiguren opbouwde uit klei, gebruikte Chadwick ijzeren staven en platen die hij aan elkaar laste.

Alberto Giacometti was geboren in Zwitserland, maar woonde sinds 1922 in Parijs waar hij een opleiding volgde en al vrij snel bewondering kreeg voor zijn abstracte werk. Giacometti was gefascineerd door mensen en de vluchtige ontmoetingen van mensen bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat.
Alberto Giacometti, Buste van Diego
Vanaf halverwege de jaren '30 zie je steeds meer mensfiguren bij hem terugkomen, die steeds langgerekter werden. Hij bracht hiermee de mens terug tot de essentie. IJl en kwetsbaar, en tegelijkertijd heel aards en sterk.
Alberto Giacometti, Kat
(eigenlijk mijn favoriete beeld van de tentoonstelling)
In 1956 exposeerde Giacometti op de Biënnale van Venetië en iedereen ging ervan uit dat de prijs voor beeldhouwkunst naar hem zou gaan. Het was echter de jonge hond Lynn Chadwick die de prijs in de wacht sleepte.

Lynn Chadwick was geboren in Engeland en hield zich nog maar enkele jaren bezig met  beeldhouwen, hij was namelijk begonnen als technisch tekenaar.
Lynn Chadwick, Dansers
Zijn mensfiguren en dieren zijn niet kwetsbaar, maar juist gepantserd en gewapend. Zij treden het gevaar tegemoet. En in die tijd was er een reëel gevaar, de Koude Oorlog bepaalde de politieke situatie en men hield er ernstig rekening mee dat het nog eens faliekant mis zou gaan. In Engeland gebruikte men voor Chadwick en andere beeldhouwers die hier uiting aan gaven de uitdrukking: Geometry of fear.

Mooi is dat naarmate hij ouder werd en de dreiging van de Koude Oorlog afnam en uiteindelijk verdeween, Chadwicks werk ook veranderde. Er kwamen grapjes in zijn werk en zijn mensen waren niet langer tot de tanden bewapend, maar zitten of lopen samen in een mooi landschap.
Lynn Chadwick
De tentoonstelling Giacometti-Chadwick: Facing Fear brengt deze twee zo op het eerste oog verschillende kunstenaars samen en laat heel mooi de overeenkomsten zien. Ik vond het een prachtige tentoonstelling, de werken van Giacometti kende ik wel een beetje en ik heb er wel eens een paar gezien, maar in werkelijkheid en in grotere hoeveelheid zijn ze nog veel en veel mooier.

Ik was ook onmiddellijk onder de indruk van de sculpturen van Chadwick, zó mooi en zó sterk. De combinatie van deze twee kunstenaars is helemaal perfect, ze vullen elkaar prachtig aan en juist door de tegenstelling worden de beelden nog mooier.
Lynn Chadwick, Beast VII (1956)
De tentoonstelling is nog t/m 6 januari 2019 in De fundatie in Zwolle te zien en ik kan je alleen maar zeggen dat als je de kans hebt om te gaan, je die niet mag laten liggen.

Reacties

Populaire posts