Relieken waren in de Middeleeuwen belangrijk, om velerlei redenen. Een klooster of een kerk wilde graag relieken omdat dit de pelgrims naar hen toe bracht, een vorst kon op deze manier laten zien hoe machtig hij was en hoe vroom. Voor een deel zal dit uit opportunisme zijn geweest, maar een groot deel hiervan was oprechte vroomheid. Men had geen reden om aan de kracht van relieken te twijfelen.
Relieken konden bestaan uit voorwerpen die heiligen hadden gebruikt, of uit onderdelen van de heiligen zelf. Er zijn natuurlijk gradaties in de belangrijkheid van relieken, en de allerbelangrijkste hadden te maken met Christus zelf.
De doornenkroon waarmee Christus vlak voor zijn kruisiging door de spottende soldaten wordt gekroond was en is één van de allerbelangrijkste relieken in het Christendom. In 1239 kocht koning Lodewijk IX van Frankrijk deze doornenkroon van Boudewijn van Namen, die op dat moment Latijns keizer was in één van de kruisvaardersstaten.
Lodewijk IX was een zeer vrome man die later zelf ook heilig verklaard zou worden en in de jaren die volgden kocht hij nog een aantal belangrijke relieken, zoals een stuk van het Heilige Kruis, de Heilige Lans (waarmee Jezus in de zij werd geprikt om te kijken of hij al dood was aan het kruis), en het Heilige bloed.
Voor deze bijzondere relieken moest een passende kerk gebouwd worden en Lodewijk liet deze nieuwe kerk in Gotische stijl optrekken in de periode 1243-1248.
Er zijn twee kerken, een onderkapel en een bovenkapel die allebei ongelofelijk mooi zijn.
|
Detail bovenkapel |
Het plafond in de onderkapel is schitterend beschilderd en versierd. Deze kapel was voor het paleispersoneel. Het kapelplafond lijkt vrij klein door de het gebruik van donkerblauw en goud op de muren en het plafond, hoewel het nog altijd iets meer dan zeseneenhalve meter hoog is. Desondanks maakt het een knusse indruk.
|
De onderkapel |
De bovenkerk was de privékapel voor de koning en zijn familie en hier is een absoluut wonder te aanschouwen; vijftien glas in lood ramen van elk vijftien meter hoog. Hierop zijn in schitterende kleuren meer dan 1100 taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament te zien. Deze ramen hebben oorlogen en revoluties doorstaan en zien er na al deze eeuwen nog zó mooi uit. De Sainte Chapelle wordt wel één van de mooiste kerken ter wereld genoemd en dat is wat mij betreft verdiende lof.
De Sainte Chapelle staat op het Île de la Cité, waar vroeger ook een koninklijk paleis was. Tegenwoordig is het een beetje ingeklemd door het Palais de Justice en kun je er niet heel goed zicht op krijgen.
|
Buitenkant |
De toegang van 10 euro (oktober 2018) vond ik wel vrij hoog, maar aan de andere kant moet zo'n kerk wel onderhouden worden. En gezien het unieke karakter van de Sainte Chapelle is het waarschijnlijk helemaal niet te veel geld.
De doornenkroon wordt nu trouwens bewaard in de Notre Dame, enkele meters verderop.
Reacties
Een reactie posten