Boekentip op zondag (3/19)

Margot Dijkgraaf studeerde Frans en heeft vele functies vervuld waarin ze haar liefde voor Frankrijk en Franse cultuur kwijt kan, zo werkt ze bij de Nederlandse ambassade in Frankrijk en is ze verantwoordelijk voor de afdeling cultuur en literatuur. Ze is in 2009 zelfs benoemd tot ridder in het Legioen van Eer door de Franse regering, vanwege haar inzet.

Margot Dijkgraaf heeft een blog waar ze veel Franse boeken bespreekt, naast de literaire recensies die ze voor het NRC schrijft.

In Lezen in Frankrijk laat ze ons delen in die liefde voor Franse schrijvers. In dit boek interviewt ze 20 hedendaagse Franse auteurs en ze doet dit op een bijzondere wijze, namelijk door ze te koppelen aan een plek of een regio in Frankrijk waar de schrijver woont, of die een speciale plek inneemt in het werk van de schrijver.
Ze analyseert welke rol die plek speelt en daarna gaat ze dieper in op het leven van de schrijver, maar vooral op het werk.

Lezen in Frankrijk is niet alleen een afspiegeling van Frankrijk doordat we dwars door Frankrijk gaan, van de Lorraine van Philippe Claudel, via Bordeaux waar Marie Ndiaye woont en Le Havre dat zo belangrijk is voor Maylis de Kerangal en Parijs waar de rauwe boeken van Virginie Despentes zich afspelen, maar het is ook een dwarsdoorsnede van de rijke cultuur die Frankrijk heeft, met Franse schrijvers die uit alle windstreken en voormalige koloniën komen.

Niet alleen Philippe Claudel, Patrick Modiano en Michel Houllebecq komen voorbij, ook Marie NDiaye, Manin Maalouf en Fouad Laroui vertegenwoordigen Franrkijk.

Lezen in Frankrijk is een must voor iedereen die houdt van Franse literatuur en cultuur en hier meer over wil weten, maar ook als je er al best wel wat vanaf weet, is hier heel veel inspiratie te vinden en doe je ongetwijfeld nieuwe schrijvers op. Ik heb in ieder geval een beter begrip van de schrijvers die ik al kende en heb een hele lijst van schrijvers waarvan ik niet kan wachten om ze te ontdekken.
Wat een rijkdom!

Uitgegeven door Amsterdam University Press ( 2018)
Bladzijdes: 327

Reacties

Populaire posts