De Madonna dell'Orto

In de noordelijke wijk Cannaregio van Venetie, tegen de Lagune aan, staat de kerk de Madonna dell'Orto.
Dit is één van mijn favoriete kerken in Venetie en de laatste keer ben ik er dan ook weer naar toe gegaan. Omdat het uit de route ligt die de meeste toeristen lopen, is er een zekere verstildheid in het plein voor de kerk, die mij erg aanspreekt.

Als ik het goed heb onthouden stamt de kerk uit 1396 (kan een paar jaar eerder zijn) en is het een voorbeeld van Venetiaanse gotiek. De kerk is inderdaad hoog en licht, en is daarmee niet alleen een eerbetoon aan de gotische bouwstijl, maar ook het speciale licht dat je in Venetie hebt door al dat water.

De kerk was eerst gewijd aan Sint Christoffel, de patroonheilige van reizigers. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat vanaf dit punt de mensen de lagune op gingen om naar de eilanden te reizen.
Maar al snel kreeg de kerk een nieuwe naam.

In een moestuin (orto) vlak bij de kerk stond namelijk een Mariabeeld, dat wonderen bleek te verrichten. Het beeld was eerst besteld door een andere kerk, maar was geweigerd toen het af was en de beeldhouwer had het in zijn tuin gezet.
Nadat er wonderen werden toegeschreven aan het beeld, werd het naar het de Sint Christoffel gebracht, die voortaan bekend stond als de Madonna dell'Orto, de Madonna uit de tuin.

Het beeld is nu nog altijd te zien in de zijkapel. Ze is een beetje verweerd door het buitenstaan, maar is verder erg mooi. Of ze daarna nog wonderen heeft verricht, is niet bekend. Misschien wilde ze gewoon bereiken dat ze binnen kon staan.

Deze kerk is mooi door de architectuur en de verhalen er omheen, maar ook omdat dit de kerk is waar de schilder Jacopo Comin (1518-1594) naar toe ging.  We kennen hem beter onder zijn bijnaam Tintoretto dat Het ververtje betekende. Zijn vader was namelijk een verver van stoffen.

Tintoretto was eigenzinnige jongeman, na tien dagen werd hij al weggestuurd door de grote schilder Titiaan waar hij bij in de leer was. Die kwam namelijk tot de conclusie dat Tintoretto waarschijnlijk weinig van hem zou willen aannemen en dat het weinig zin had als de jongeman bij hem in het atelier was.
Het heeft Tintoretto niet gehinderd en hij heeft grote opdrachten gekregen tijdens zijn leven in Venetie.

In de Madonna dell'Orto hangen enkele grote werken van hem en hij en zijn familie zijn ook begraven in de kapel rechts van het altaar.
Tintoretto: De Opdracht van Maria in de tempel. 

De Madonna dell'Orto is het waard om even van de gebaande paden af te gaan en Cannaregio te verkennen.
Toegang is 3 euro (april 2019).

Reacties

 1. Interessant verhaal en wat een bijzondere architectuur! Heerlijk dat je nog zulke stille plekjes kunt vinden in Venetië.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, mooi he? Ik word heel blij van deze kerk en geniet er van om de bijzondere toren vanaf de lagune te zien. En zo geweldig om te weten dat Tintoretto hier dus ook heeft gelopen :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts