Fotografieworkshop (2)

Ondanks alle drukte had ik kort geleden toch een workshop fotografie. Die had ik gelukkig al maanden geleden geboekt, anders had ik waarschijnlijk geroepen dat ik er geen tijd voor had. Maar nu had ik geboekt en betaald en dus ben ik gegaan. Een heel verstandige keuze, want ik heb een heerlijke ontspannen dag gehad, waar ik weer heel veel heb geleerd en inspiratie op heb gedaan. 

In juni heb ik bij fotograaf Han Schnek een workshop gedaan over de basis van mijn camera (Je camera de baas), maar nu ging het over het maken van sprekende foto's. 
Foto's maken in plaats van kiekjes, een verhaal vertellen met je foto, dat is wat je als fotograaf wil bereiken, maar hoe doe je dat? 

Opnieuw waren we met een kleine groep en was de dag een combinatie van uitleg aan de hand van de foto's van Han zelf en vervolgens zelf oefenen, zowel binnen als buiten. 

Compositie, belichting, diepte aanbrengen, de essentie vangen van een onderwerp; hoe doe je dat eigenlijk? Maak je een foto verticaal of horizontaal, hoe haal je die dingen weg die je niet op de foto wil? 
Kortom, een fotograaf kiekt niet in het wilde weg, maar kijkt, doet onderzoek, loopt rond en denkt na over wat je je foto wil laten vertellen. 

Hieronder een paar impressies van de opdrachten waarmee we die we die dag hebben geoefend. 

Is het duidelijk wat het onderwerp is? In de eerste foto niet, in de tweede foto wel. (niet letten op de belichting, de eerste foto is gemaakt in een kamer zonder daglicht.) 


Dat grote groene blad leidt enorm af van wat ik op de foto wilde zetten. Door mijn standpunt te veranderen, kon ik dat blad eruit halen. 


Nadenken over compositie, niet zomaar willekeurig afdrukken.

Diepte aanbrengen door iets anders op de voorgrond te zetten was nog niet zo gemakkelijk. Dit was een van mijn betere pogingen op dit gebied. 

Maak je een foto horizontaal of verticaal? Je foto wordt compleet anders. 


Kun je de essentie vangen van de Magere Brug? Zonder dat je die er helemaal op zet? Bij de laatste foto speelde ik een heel klein beetje vals :-) 


Meer informatie over de workshops van Han Schnek is HIER te vinden. Ik kan ze in ieder geval van harte aanbevelen!

Reacties

 1. Hoe tof! Echt heel leuk om even door jouw lens mee te mogen kijken! Doe zo voort en blijf ons verblijden met mooi beeldmateriaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, leuk om te horen. Ik mag van mezelf volgend jaar twee andere workshops doen, en ik verheug me daar nu al op!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Leuk! Ik moet bekennen dat ik zulke compositie-dingen meestal achteraf doe met photoshop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me voorstellen dat dat ook heel leuk en creatief kan zijn. Maar voor mij zit de lol erin om mijn foto zo goed mogelijk te krijgen, niet om de daarna nog te bewerken, al haal ik heus wel eens een randje weg oid. Meer niet. Gelukkig maar dat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn om creatief bezig te zijn.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts