Onderwijsstaking (2)

Spoorwegstaking van 1903
Heel het raderwerk staat stil,
als uw machtige arm dat wil
Ik geef eerlijk toe dat ik gisteren in een lichtelijk depressieve bui was ten aanzien van de staking en de staat van het onderwijs.

Maar sinds vanmiddag is de lucht een stuk opgeklaard, want de AOB (Algemene Onderwijs Bond) heeft sinds vanochtend druk crisisoverleg gehad en heeft nu aangekondigd dat ten eerste de voorzitter aftreedt, dat de AOB afstand neemt van het convenant dat is getekend en dat de AOB zich weer aansluit bij de staking van komende woensdag.

Het bestuur van de AOB heeft geconcludeerd dat Liesbeth Verheggen, de voorzitter, buiten haar mandaat trad toen ze tekende, en daarom nemen ze er afstand van. (juridisch schijnt het niet mogelijk zijn om de handtekening terug te trekken oid).

Ik ben heel blij dat de AOB tenslotte toch heeft geluisterd naar de leden en de grote onvrede die er heerste over het convenant én over de gang van zaken. Ik vind het ook netjes dat Liesbeth Verheggen de eer aan zichzelf houdt.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Heel opvallend is dat de CNV-Onderwijs al deze dagen volkomen stil is gebleven, terwijl de onvrede onder hun leden ook groot is. Wat gaan zij doen?

Enfin, dit soort dingen zijn achteraf razend interessant om te reconstrueren, waar ging het mis en wat had er moeten gebeuren? Maar op het moment dat het speelt en je je als beroepsgroep zo weggezet ziet worden, is er weinig leuks aan.
Ik snap ook nog niet helemaal hoe de AOB zich zo kon vergissen in de stemming onder de leden en het feit dat zoveel leraren bereid waren om het werk neer te leggen.

Ik hoop dat ten eerste het vertrouwen in de vakbond(en) wordt hersteld en dat de vakbonden leren van deze situatie en dat bij een volgende keer er anders gehandeld wordt.

Ook hoop ik dat de staking woensdag massaal zal zijn en een duidelijk signaal afgeeft dat er structurele oplossingen nodig zijn, geen eenmalig groot bedrag. En natuurlijk hoop ik dat die structurele oplossing er ook zal komen.

Vervelend zijn nu wel alle berichten op social media met kritiek op de docenten (jullie hebben al zoveel vakantie, en nog zeiken om meer geld), maar ik hoop dat die mensen zich inlezen en inzien waarom we niet tevreden waren met dit convenant en dat het niet gaat dat we nooit tevreden zijn (we zijn niet ruspsje-nooit-genoeg), maar dat er een verschil is tussen structurele oplossingen en een incidenteel doekje voor het bloeden.

Enfin, we staken woensdag!
Als uw machtige arm het wil, staat heel het onderwijs stil!!

Reacties

Populaire posts