Notre-Dame, de ziel van Parijs, Angès Poirier

Vanavond is het een jaar geleden dat de vreselijke brand in de Notre Dame in Parijs ontstond. Een brand die een groot deel van de wereld schokte en waar velen om hebben gehuild. De Notre Dame was niet alleen een belangrijk religieus bouwwerk, maar ook een monument van geschiedenis en cultuur. De brand verenigde ons in afschuw en verdriet en velen beseften wat er op het spel stond.

Notre Dame, de ziel van Parijs, gaat over dit grootste gebouw, dat inderdaad het hart van Parijs vormt.
Het eerste hoofdstuk is een gedetailleerd verslag van de brand en hoe hard men heeft gewerkt om te blussen en niet alleen het gebouw, maar ook de vele kunstschatten en religieuze schatten te redden van de totale vernietiging.

In een aantal hoofdstukken komen vervolgens een aantal belangrijke momenten in de geschiedenis van de Notre Dame aan bod, die ook meteen laten zien waarom die Notre Dame zo belangrijk is. De herinneringen die liggen opgeslagen in de Notre Dame, zijn de herinneringen van Frankrijk zelf.
De Notre Dame in de steigers, foto augustus 2019

Toen Maurice de Sully, de aartsbisschop van Parijs in 1161, de eerste steen liet leggen, had hij niet kunnen weten wat de kathedraal allemaal zou moeten doorstaan.
De eerste vier architecten die eraan gewerkt hebben, kennen we niet bij naam, maar ze hebben een waar kunststukje klaargespeeld door de Notre Dame groter en imposanter te maken dan welke kathedraal in Frankrijk ook, en dit voornamelijk door de klare lijnen van de architectuur.

In de eeuwen erna zou de kathedraal veel zien, van koningen die alleen maar konden regeren als ze Parijs wisten te winnen, tot de Revolutie waarin de kathedraal opeens de Tempel van de Rede was geworden en de organist het orgel wist te redden door vooral de Marseillaise te spelen.

Napoleon maakte handig gebruik van de grootte van de kathedraal om alle genodigden alleen díe delen van de ceremonie te laten zien die voor hen van belang waren en Generaal Charles de Gaulle bleef overeind staan in de kathedraal terwijl hij ondertussen beschoten werd, zich daarmee de ware leider van het vrije Frankrijk tonend.

In 2013 werden er nieuwe klokken in de torens gehangen, die al eeuwenlang niet meer op toon waren. De zwaarste klok, Emmanuel, wordt alleen bij bijzondere momenten geluid en zijn gebeier is dan acht kilometer verder nog te horen.

Na de brand bleken er kleine wonderen te zijn gebeurd, zo waren de bijenkasten op het dak ongedeerd en vlogen de bijen alweer af en aan, het orgel was gespaard gebleven en ook het kruis op het altaar met de Pietà was in alle neervallende brokken puin volkomen gaaf gebleven.
De bijzondere kunstschatten en de relieken zijn gered en het roosvenster is ook gespaard.

Ondanks de vele donaties om de kathedraal weer op te bouwen, is er nog heel veel dat eerst moest gebeuren, zo moest een deel van de constructie gestut worden omdat het gevaar voor alsnog instorten niet denkbeeldig was.

Dit boek is meeslepend, interessant en staat vol wetenswaardigheden. Een must voor iedereen die van Parijs en de Notre Dame houdt.
De Notre Dame in betere tijden

Laten we hopen dat de restauratie snel aanvang kan vinden, zodat dit schitterende gebouw weer opnieuw de ziel van Parijs kan zijn.

Originele titel: Notre Dame, the soul of France (2020)
Nederlandse uitgave 2020 door uitgeverij Spectrum
Nederlandse vertaling: Robert Neugarten
Bladzijdes: 219

Reacties

  1. Klinkt heel interessant! Het is zo'n boek dat ik zelf niet ga lezen, en daarom ben ik blij met jouw uitgebreide bespreking.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Ik heb zelf ook vaak dat ik een boek zelf niet zal lezen, maar de bespreking wel leuk en interessant vind. :-)

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts