Heilige bronnen op zondag

Water is een essentieel onderdeel van de wereld. We hebben het nodig om te kunnen leven, wijzelf bestaan voor een groot deel uit water en van oudsher is water een element dat een belangrijke rol speelt in religies en levensovertuigingen.

Bij bronnen, stromen en rivieren werden in vroegere tijden offers gebracht en tempels gebouwd om de goden en de geesten van het water te danken en tevreden te stellen.

Ook werden aan vaak genezende krachten aan het water toegeschreven en kwam men hier om van een ziekte te genezen (soms werd dit gecombineerd met een wensboom waar linten of lapjes in gebonden werden)

Ook in de Middeleeuwen bleven deze praktijken bestaan, hoewel het dan vaak een christelijke bron was geworden, in ieder geval in naam.

Veel van deze overleveringen zijn verloren gegaan in de tijd, en heel veel bronnen zijn ook verdwenen. Opgedroogd of verdwenen omdat er een snelweg of een nieuwbouwwijk werd gebouwd. Maar wie goed zoekt, kan nog heel wat vinden.

Linda Wormhoudt deed in 2012 een oproep aan mensen om hun verhalen te vertellen met betrekking tot de Heilige Bronnen van de Lage Landen, om als het ware in kaart te brengen wat er nog over is, wat er nog te vinden is.
Aan die oproep is gehoor gegeven en dit boek is de weerslag van al die verhalen van mensen die de bronnen kennen, hier spirituele ervaringen hebben en zichzelf opwerpen als hoeders van de bronnen die er nog over zijn.

Of het nu gaat om de verschillende putten waar Willibrord geweest zou zijn, de vele bronnen en putten die aan Maria worden toegeschreven of de oudere bronnen, er zijn bijzondere waterplekken te vinden in heel Nederland en Belgie.

Heilige bronnen in de Lage Landen is een prachtig boek vol interessante verhalen en werkelijk schitterende foto's. Ik heb mezelf voorgenomen om deze zomervakantie een aantal van deze plekken te gaan bezoeken en hier een klein projectje voor mezelf van te maken.
Heerlijk, zo'n boek dat zoveel inspiratie geeft.

Titel: Heilige bronnen in de Lage Landen, Op zoek naar bronnen van betekenis in verleden en heden.
Samengesteld door: Linda Wormhoudt en Adrie Beyen
Uitgegeven in 2013 door uitgeverij A3boeken
Bladzijdes: 223

Reacties

 1. Interessant! Ik ben benieuwd wat jij ervan terug kunt vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook! En aangezien ik waarschijnlijk toch niet op vakantie ga, is dit een mooi project in eigen land.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts