Noorse goden, Neil Gaiman

De meesten van ons zijn behoorlijk op de hoogte van de Griekse en Romeinse goden en de myhtes die daarbij horen. De Noorse goden zijn echter een stuk minder bekend en dat is eigenlijk jammer, want die Noorse verhalen zijn minstens zo interessant als die uit de Klassieke Oudheid. 
Maar omdat ze wat minder bekend zijn en de namen misschien wat lastiger lijken, is er soms een drempel om deze Noorse mythes te lezen. 

Voor iedereen die weggezakte namen even opgefrist wil hebben, of voor de mensen die snakken naar een eerste kennismaking met de Noorse goden of voor de mensen die het leuk vinden om een een vlot geschreven versie te lezen, is er Noorse Goden van Neil Gaiman

Neil Gaiman schrijft fantasy en science-fiction en heeft al sinds zijn kindertijd een fascinatie voor de Noorse verhalen en in dit boek vertelt hij ze opnieuw. Hij doet dit op een heerlijke manier, met af en toe droge terzijdes en het geheel leest vlot en fijn. 

De wereld ontstaat waar vuur en kou elkaar ontmoeten en uit het smeltwater op de grens verschijnt de eerste levensvorm, Ymir. Hieruit ontstaan de reuzen en de Goden, maar verder is er nog helemaal niets, geen licht, geen zon, geen bomen, geen dieren of mensen. 

Zijn kleinzonen Odin, Vili en VĂ©, doden Imir en dan pas kan al het andere leven beginnen. Dan ontstaat Midgaard, waar Odin en zijn broers de mensen maken. 

Odin en zijn broer behoren tot de Asen, de Goden die in Asgaard wonen. Andere bekende Goden zijn Thor, Tyr en Balder. 

Freya en haar broer Fyr zijn Wanen, een andere groep Goden waarvan een deel ook in Asgaard woont. 

Odin is wijs en bereid om offers te brengen als dit kennis oplevert, niet voor niets hangt hij negen dagen aan Yggdrasil, de wereldboom. Hij verliest daarbij zijn oog, maar wint de kennis van de Runen. Hij is de eerste onder de Asen en wordt de Alvader genoemd. Hij is ook de Zwerver omdat hij er regelmatig op uit trekt, onherkenbaar in zijn vermomming, maar altijd degene die aan het langste eind trekt. 

Loki is de buitenstaander, degene die afstamt van reuzen en naar wil van gedaante kan veranderen. Hij houdt van een goede grap en zelfs van een slechte grap, als hij er maar als beste uit komt. Iedereen te slim af zijn is zijn liefste bezigheid. Hoewel hij meerdere malen de Goden met een list helpt als er problemen zijn, is het ook maar al te vaak zo dat de problemen in de eerste plaats door Loki zelf waren veroorzaakt. 

Langzamerhand wordt Loki steeds kwaadaardiger en uiteindelijk zal hij tegen de Goden strijden in de grote eindstrijd; Ragnarok. 

We lezen over Yggdrail en de bewoners, over de kinderen van Loki zoals Fenrir, de Midgaardslang en Hel, de heerseres van de onderwereld. We volgen Thor en anderen op hun reizen waarbij ze Reuzen ontmoeten, feestmaaltijden verzwelgen, wedstrijden houden en elkaar proberen te slim af te zijn. Hoe komt Thor aan zijn hamer, hoe blijven de Goden jong, hoe werd de muur om Asgaard gebouwd, waarom schrijven sommige dichters goede en andere dichters slechte poĂ«zie, wie heeft Balder vermoord en hoe zal de wereld eindigen? 

Ik heb al wekenlang een hoofd als een zeef en kan alleen een boek lezen als ik me heel erg concentreer, maar Noorse Goden vormde geen enkel probleem, ik heb het zonder moeite in Ă©Ă©n ruk uitgelezen en ik heb genoten. 

Ik kende een aantal verhalen al en een groot deel van de Noorse Goden waren me wel bekend uit bijvoorbeeld de Edda, maar ik vond het heerlijk om ze in deze samenhang te lezen en ik heb er ook weer veel nieuws geleerd, want heel veel wist ik nog niet. 

Door de leuke schrijfstijl van Neil Gaiman moest ik regelmatig grinniken en zat ik verder helemaal in de wereld van de Noorse Goden. 

Heerlijk om te lezen hoe de Goden ook niet altijd de juiste beslissingen nemen, zich laten bedotten en problemen moeten oplossen. Maar uit de Noorse mythes spreekt ook een zin in het leven die aanstekelijk is. De Goden zijn niet perfect, maar ze maken er wel een feest van. 

Originele titel: Norse mythology (2017)

Nederlandse uitgave 2017 door Karakter uitgevers

Nederlandse vertaling: Henny van Gulik

Bladzijdes: 233

Reacties

  1. Inderdaad een fijn boek als kennismaking met de Noorse godenwereld. Op de Vrije School leren ze daar wel over, maar in de rest van het onderwijs worden ze op Ă©Ă©n of manier genegeerd en daarom wist ik ook weinig meer dan dat Thor met zijn hamer de donder veroorzaakt.

    Doe je wel voorzichtig met jezelf? Gelukkig is het bijna kerstvakantie, hopelijk kan je dan even goed uitrusten en hoef je niet te veel te werken...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, het is nog even volhouden, zeker met de nieuwe maatregelen die woensdag in gaan. Enfin, gelukkig zijn er nog leuke boeken zoals deze. Leuk dat de vrije school hier wel aandacht aan besteedt, er is meestal geen ruimte voor.

      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Ik hoorde heel veel jaren geleden eens een fijn radioprogramma over de Noorse goden. De vertelster was geweldig en maakte er een soort van soap van, heerlijk. Ik heb al vaak gedacht dat ik dat nog eens wil terughoren, maar misschien moet ik dit boek lezen, lijkt me nog leuker.
    En verder ben ik ook bezorgd, dus: goed uitrusten hoor! En tijdens de kerstvakantie vooral dingen doen die je leuk vindt, even energie bijtanken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe in de Kerstvakantie helemaal niks als ik het enigszins kan helpen, alleen maar wandelen en lezen :-)

      Maar dit boek is wat mij betreft aan aanrader, ik heb genoten.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts