Tentoonstelling: De schepping van de wetenschap
Telescoop |
Voor sommige mensen is er een duidelijke scheiding tussen religie en wetenschap, als je gelovig bent wijs je alle wetenschap af en als wetenschapper kun je niet gelovig zijn. Maar dit is een valse tegenstelling die nergens op slaat. De moderne wetenschap komt grotendeels voort uit de Kerk en tot op de dag van vandaag zijn er dwarsverbanden en wederzijdse beĂŻnvloeding tussen de twee velden.
Het Christendom was een belangrijke initiatiefnemer in wetenschappelijk onderzoek, omdat onderzoek van de wereld een beter begrip van God kon brengen, maar nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen beĂŻnvloeden ook de manier waarop de Bijbel en het geloof werden gezien.
En deze tentoonstelling laat dit heel mooi zien in vier onderwerpen, die een mengeling vormen tussen religie, wetenschap en moderne interpretaties en kunst.
In De blik naar boven kijken we naar de hemel en de planeten, en de ontwikkeling van de astronomie. Het planetarium van Eise Eisinga uit de 17e eeuw, en het observatorium van het Vaticaan waar de ruimte bestudeerd wordt.
In De blik naar binnen staat het lichaam centraal, van de ontwikkeling van de medische wetenschap tot de cellen van Henrietta Lacks die zich tot op de dag van vandaag delen en gebruikt worden voor medisch onderzoek en de relieken die in de Katholieke Kerk belangrijk zijn.
Portret van Henriette Lacks (1920-1951), wier cellen nog altijd voortleven. Portret gemaakt door Iris Kensmil |
In De blik naar buiten wordt gekeken naar de natuur, in de 16e eeuw al gezien als het tweede boek van God, naast de Bijbel. Door het onderzoeken van de natuur, de planten en de dieren, kon men God beter leren kennen. De nieuw uitgevonden microscoop werd hiervoor een onmisbaar hulpmiddel, en men was vol bewondering en verwondering over de ingenieuze diertjes die men met het blote oog niet kon zien, maar nu wel
Tot slot in De blik naar beneden wordt gekeken naar de aarde. Hoe oud is de aarde en welke rol spelen fossielen en hoe kan dit worden verenigd met bijvoorbeeld het scheppingsverhaal?
Wat deze tentoonstelling zo ontzettend leuk maakt is dat er een prachtige mengeling is tussen allerlei voorwerpen, instrumenten, boeken, illustraties, foto's en moderne kunstwerken om de band tussen wetenschap en religie te verduidelijken. Bovendien zijn er vele films met interviews en korte documentaires die het nog interessanter maken. Ik werd zelf bijvoorbeeld helemaal blij van het interview met een voormalige natuurkundeprofessor van Harvard die nu een Jezuiet is en het hoofd van het Vaticaans observatorium.
Foto van een priester die door een telescoop kijkt in het Vaticaans observatorium |
De schepping van de wetenschap is nog tot 2 juni 2024 in het Catharijnenconvent in Utrecht te zien, en het is zeer de moeite waard.
Reacties
Een reactie posten