Waar de wolf loert, Ayelet Gundar-Goshen

Lilach Sjoester, haar man Michaël en hun zoon Adam zijn vanuit Israel geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Michael heeft een goede baan in de IT en ze hebben een groot huis en geen zorgen. Voor Lila (zoals de meeste Amerikanen haar noemen) was het belangrijk om haar kind op te voeden in een veilige wereld, niet in een land waar je elk moment op je hoede moet zijn. Dat je elke dag, bij elke busrit en overal, moet opletten waar het gevaar vandaan komt, waar de wolf loert. 

Adam is een typische tiener, hij laat weinig los tegenover zijn ouders, maar hij doet het goed op school en zijn ouders zijn trots op hem. Michael maakt zich er alleen zorgen over dat Adam niet sportief is en niet goed voor zichzelf opkomt. Vooral het contrast met de neven uit Israel die op bezoek zijn en elke dag trainen voor het leger, is groot. 

Op een dag wordt het rustige, normale leven overhoop gehaald omdat er in de synagoge een aanslag wordt gepleegd en de Joodse gemeenschap is bang voor meer geweld en een oplaaiing van antisemitisme. Eén van de mannen uit de gemeenschap biedt aan om zelfverdediging te geven aan de jongeren. Oeri heeft in een elite-eenheid van het Israelische leger gezeten, dus hij is bij uitstek geschikt om dit te doen. 

Ook Adam gaat bij deze club en dit gaat boven verwachting goed, Adam vindt het leuk en de jongens dragen Oeri op handen. Ook Lila en Michael zijn hier blij mee, al hebben ze niet precies een idee wat de training allemaal inhoudt. Maar ze zijn dankbaar voor Oeri's goede invloed, zeker als er weer iets verschrikkelijks gebeurt; een jongen van Adam's school overlijdt plotseling tijdens een feestje. 

Eerst lijkt het een vreselijk ongeluk, dan een drugs-overdosis en daarna misschien moord. Wat is er aan de hand en welke rol heeft Adam gespeeld? Heeft hij iets met de dood van Jamal te maken, of hebben zijn ouders gelijk als ze zeggen dat hij er volledig buiten staat? Of is er nog meer aan de hand en blijkt dat de wolf van een andere kant kan komen? 

Waar de wolf loert is het eerste boek dat ik heb gelezen van Ayelet Gundar-Goshen, maar ik denk niet dat het het laatste boek zal zijn. Ik vond dit boek namelijk zeer goed. Heel knap worden er vragen gesteld over de grens tussen slachtoffers en daders, over racisme, antisemitisme, vooroordelen en de verhouding tussen ouders en kinderen. 

Ayelet Gundar-Goshen heeft zowel psychologie als film gestudeerd en dit merk je in het boek. Het is heel beeldend geschreven en leest heel vlot, ondanks de grote thema's en heftige onderwerpen. En die thema's en onderwerpen worden mooi duidelijk gemaakt, soms in een enkele zin of scène. De onmacht die Lila voelt, het wel willen weten en het tegelijkertijd niet willen weten wat er nu precies gebeurd is. En hoe belangrijk cultuur is en hoe lastig het is als emigrant. Want waar hoor je thuis en kun je je nieuwe vaderland ooit goed begrijpen, of blijft je oorspronkelijke land altijd trekken? 

Waar de wolf loert heeft mij tot het einde toe geboeid gehouden en liet me echt over dingen nadenken.


Oorspronkelijke Hebreeuwse titel: Relocation (2021)

Nederlandse uitgave 2022 door uitgeverij Cossee

Nederlandse vertaling: Sylvie Hoyinck

Bladzijdes: 318

Reacties

Populaire posts