De adelaar, Valerio Massimo Manfredi

De Idus van Maart (15 maart) in het jaar 44 voor Christus is de dag dat Julius Caesar werd vermoord door de senatoren die bang waren dat hij de Republiek zou afschaffen en als koning over Rome zou heersen. Caesar stond op het hoogtepunt van zijn macht, had het rijk uitgebreid en had aan meer burgers het burgerrecht gegeven. Hij had de kalender hervormd en de macht van Rome uitgebreid. Hij was als dank daarvoor benoemd tot dictator voor het leven. Veel Romeinse edelen stond dit niet aan, en zij wilden van Caesar af.

Valerio Massimo Manfredi heeft met ‘De adelaar’ een thriller geschreven die de week beschrijft voor de moord die definitief een einde maakte aan de Republiek van Rome.

We komen Caesar tegen die vermoeid is door alle ruzies en oorlogen van de jaren ervoor en die zijn jaren voelt. Het wordt duidelijk dat er mensen in Rome zijn, edelen en senatoren, die zich verzetten tegen de macht en invloed van Caesar en een complot smeden om hier iets aan te doen. 

We maken kennis met trouwe soldaten uit Caesars leger, zijn arts die probeert om erachter te komen wie er in het complot zitten, we wonen bijeenkomsten van de samenzweerders bij en reizen mee met de koeriers die inlichtingen over het complot op tijd bij Caesar proberen te krijgen en de koeriers die dit proberen te voorkomen.

Het einde kennen we. Ondanks de voortekenen ging Caesar op 15 maart naar het gebouw van de senaat waar hij werd neergestoken door zijn mede senatoren. De moordenaars hadden gedacht en gehoopt dat het Romeinse volk blij zou zijn dat de tiran dood was, maar niets was minder waar. De woede van het volk keerde zich tegen deze mannen en zij moesten Rome uiteindelijk ontvluchten. 

Marcus Antonius en Octavianus namen het roer over en uiteindelijk zou Octavianus als Augustus de eerste Romeinse keizer worden.

Ik houd erg van de geschiedenis van Rome en de Romeinen en ik houd helemaal van Julius Caesar (zoals mijn leerlingen helaas maar al te goed weten). Een boek dat handelt over Caesar en zich in deze tijd afspeelt wil ik graag goed vinden. 

Maar ik vrees dat ‘De adelaar’ mij niet zo heel erg kon boeien. Ondanks het feit dat mensen als Caesar, Marcus Antonius of Marcus Cicero me wel bekend zijn, vond ik ze in dit boek niet goed uit de verf komen, en de andere personen kwamen dat voor mij helemaal niet. Ik heb het boek uitgelezen, maar het kostte me moeite. 

En voor een boek over de grootste man in de geschiedenis (vind ik dan) vind ik dat toch wel een beetje mager.

Reacties

Populaire posts