IJsheiligen en de planten

De dagen zo'n beetje midden in mei, namelijk de 11e, 12e, 13e en 14e mei, zijn de dagen van de zogenaamde ijsheiligen. St. Marmertus, St Pankratis, St. Servatius en St. Bonifatius, alle vier heiligen uit de vroege eeuwen van de Christelijke kerk.
Bijna iedereen kent de naam ‘IJsheiligen’ wel en weet dat het iets te maken heeft met de planten in de tuin. Van oudsher is na de ijsheiligen er weinig tot geen kans meer op nachtvorst en na 14 mei kan er met een gerust hart in de volle grond gepoot en gezaaid worden.
Voor mij was dit het moment om de potten die eerst nog in de studeerkamer op de vensterbank stonden, buiten op het balkon neer te zetten.
De vensterbank met van links naar rechts: 2x Aubergine, 2x tomaten en paprika en 1x boontjes.
Ik had al de potten met boontjes en paprika en tomaten, en daar zijn dit weekend nog drie potten bijgekomen. In een tuincentrum had ik aubergineplantjes gevonden. Ik had er twee gekocht en die heb ik elk in een pot geplant. Ook heb ik courgettezaadjes geplant, in de hoop dat er dit jaar wel vruchten aan zullen komen, en niet alleen de mooie bloemen.
In het broeikasje zijn nu nog worteltjes en bietjes gezaaid en ik ben benieuwd hoe dat opkomt en verder gaat. Er komt volgende maand nog een aardbei bij, want die vind ik namelijk ontzettend leuk staan.
Nu is het wel zo dat IJsheiligen geen regenheiligen zijn, en als de regens de komende dagen heel erg worden, de potten zoweer naar binnen gaan. Ik wil voorkomen dat de planten deze eerste dagen buiten al meteen kapot regenen. (maar laten we hopen dat het meevalt)
Ik ben gewoon een beetje trots op mijn heerlijke moestuintje op het balkon. Ik had nooit gedacht dat zes potten met aarde en wat planten zoveel voldoening kon geven.
Mijn 'moestuintje' sinds gisteren op het balkon

Wordt vervolgd!

Reacties

Populaire posts