Dat ene lied...

Welk lied zou ik bedoelen met deze titel; 'dat ene lied'? Inderdaad. Ik moest toch even mijn gedachten over dat 'koningslied' laten gaan.
Ik wilde het eerst negeren, want het idee van het koningslied vind ik vrij vervelend, maar nu ik de tekst heb gelezen (ik werd toch nieuwsgierig) wil ik er toch een paar dingen over kwijt.
Laat ik voorop stellen dat ik geen enorme Oranje fan ben, ik ben echter ook geen republikein. Ik denk dat het op dit moment vrij goed gaat en dat we met koningin Beatrix een professionele en intelligente koningin hebben gehad en met Willem Alexander en Maxima een goed koningspaar terugkrijgen. Van mij mogen ze in functie blijven en als we dan toch een koningshuis hebben, laten we er dan maar van genieten.

Maar dan dat koningslied. Laat ik het niet over de taalfouten hebben, het pompeuze en slechte taalgebruik, het rapgedeelte enzovoort. Dat hebben anderen al (heel aardig) gedaan en daar gaat het me niet om. Waar het mij om draait is om het foutieve idee van koningsschap dat uit dit lied blijkt.
Neem het volgende stukje:

Wij lopen met je mee
Door de regen en de wind
Zal ik naast je blijven staan
Ik bescherm je tegen alles wat komt
Ik zal waken als jij slaapt
Ik behoed je voor de storm
Hou je veilig zo lang als ik leef

Is het de bedoeling dat een volk voor de koning alles over heeft, waakt als de koning slaapt en de koning tegen alles beschermt? Volgens de schrijver van dit lied blijkbaar wel.
Ook in het volgende stukje komt dit naar voren:

Laat me weten wat je droomt
Waar je hart zo naar verlangt
Ik zal niet rusten tot het waar geworden is
En als je ooit je weg verliest
Ben ik je baken in de nacht
Ik wijs je de haven in de duisternis
Ik zal strijden als een leeuw
Tot het jou aan niets ontbreekt
Hou je veilig zo lang als ik leef

Is het de taak van het volk om alle wensen van de koning te laten uitkomen en ervoor te zorgen dat het de koning aan niets ontbreekt? Ik denk dat dit een eenzijdig en zelfs foutief beeld is van wat een koning is en wat een koning moet doen. Een koning is, als het goed is, een dienaar van het volk. Het is de bedoeling dat de koning zijn volk ondersteunt en troost biedt, dat de koning zijn best doet ervoor te zorgen dat er in zijn rijk veiligheid en saamhorigheid heersen en dat ieder de weg naar huis kan vinden.
Wij, het volk van Nederland, zijn er niet als de persoonlijke poppetjes van de vorst, waar hij als een absoluut monarch mee kan doen wat hij maar wil.

Ik was even een paar dagen blij dat we van dit gedoe afwaren, maar helaas gaat het comité gewoon door met dit lied, dat in alle opzichten een gedrocht is.
Al geef ik eerlijk toe, met een prachtige tekst zou ik nog altijd niet meezingen, op de kleuterschool weigerde ik al mee te zingen met 'dat zal lekker smaken, hap hap hap'. De aversie tegen verplicht gezellig doen zat er al vroeg in. Maar dat is een ander verhaal.

Reacties

 1. Op sommige momenten ben ik echt zo blij dat ik in Vlaanderen woon (eigenlijk altijd wel hoor, maar nu zeker). Alleen toen het Rijksmuseum openging had ik wel weer even over de grens willen trekken, want zo'n nationaal enthousiasme voor een museum, dat heeft toch ook wel weer iets!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het Rijksmuseum is geweldg, daar kan iedereen trots op zijn!

   groetjes

   Verwijderen
 2. ik las het precies andersom, dus de koning waakt over zijn volk en vraagt ons wat onze dromen zijn (vandaar ook dat boek wat hem gepresenteerd wordt met de dromen van nederlanders voor hun land)....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar dat is niet logisch, want elke keer is de 'je' waar over gesproken wordt WA, en de 'ik' en de 'wij' degenen die het zingen.
   Want in het stukje ervoor is de 'je' duidelijk WA (daar sta je dan)

   1e persoon degenen die zingen, 2e persoon degene die toegezongen wordt.

   Hoe dan ook, verwarrend!

   groetjes,

   Verwijderen
  2. er is wel meer niet logisch in dit geval ;-)
   maar ik heb john ewbanks toch echt horen zeggen dat het een lied is wat zowel onze stem naar de koning als andersom de koning naar ons toe moet kunnen uiten....
   verder heb ik er niks mee hoor het kan me gestolen worden.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts