Cobra, Deon Meyer

Politie inspecteur Bennie Griessel wordt bij een moord geroepen, drie mannen, duidelijk bodyguards, zijn neergeschoten en een vierde man is ontvoerd. Wie de ontvoerde man is, is een tijd onduidelijk, hij had een valse naam en had beveiliging ingehuurd zonder verdere informatie te geven.

Als de Valken het onderzoek beginnen, komen ze erachter dat de kogels die gebruikt zijn in de schietpartij overeenkomen met een aantal zaken die door Interpol onderzocht zijn.
De vorderingen die het team van Bennie Griessel maakt, zijn genoeg om de Veiligheidsdienst te alarmeren, die het onderzoek wil overnemen. Het team vermoedt dat er smerige politieke spelletjes gespeeld worden en gaan op eigen houtje door met het onderzoek.

Ondertussen heeft de zakkenroller Tyrone iets gestolen waardoor hij de moordenaars ook achter zich aan krijgt en hij moet al zijn vindingrijkheid inzetten om aan hen te ontsnappen.

Deon Meyer heeft het opnieuw gedaan; een thriller schrijven waar je vanaf bladzijde twee door gegrepen wordt en die je niet meer loslaat. Ik was even bang dat door het onderwerp (het blijkt met financiële dingen te maken te hebben) ik er niet zoveel van zou begrijpen, maar gelukkig is dit geen enkel probleem. Het wordt wel zijdelings genoemd, maar verder speelt dat bijna geen rol.

Cobra is niet alleen een goed geschreven thriller, heel mooi komen ook de verschillende groepen in Zuid Afrika naar voren en de problemen waar de mensen daar mee worstelen. Vooral Bennie Griessel leren we weer beter kennen en dat is fijn. Hij schaamt zich nog altijd voor de afgelopen jaren, voor zijn alcoholisme en het feit dat hij politieman was tijdens de Apartheid. Dat nu zijn leven er beter uitziet en dat hij weer opnieuw geluk heeft gevonden is voor hem soms nog erg moeilijk te geloven, hij verwacht eigenlijk elk moment dat het weer mis zal gaan. Knap ook hoe Deon Meyer de andere mensen tot leven laat komen, ik was vanaf het begin fan van zakkenroller Tyrone en ik heb gejuicht toen op het laatst voor hem het geluk een goede wending nam.

Ik kijk nu al uit naar het volgende deel over Bennie Griessel en zijn team.

Originele titel: Kobra (Afrikaans)
Uitgegeven in 2013
Nederlandse uitgave 2014 door A.W. Bruna uitgevers
Nederlandse vertaling: Karina van Santen en Martine Vosmaer
Bladzijdes: 338

Reacties

Populaire posts