Poirot and me, David Suchet

In 1988 werd een vraag gesteld waarmee televisiegeschiedenis geschreven werd.
David Suchet werd gevraagd om Hercule Poirot te spelen in een nieuwe serie verfilmingen van de verhalen van Agatha Christie met in de hoofdrol haar schepping, de Belgische detective.

Verschillende verhalen zijn eerder verfilmd en onder andere Albert Finney en Peter Ustinov hebben de kleine Belg gestalte gegeven (in Ustinovs geval was de Belg echter niet meer zo klein)

Nu werd echter de kans gegeven aan theater en karakteracteur David Suchet, die uiteindelijk in de vijfentwintig jaar die zouden volgen alle korte verhalen en boeken over Poirot zou verfilmen. Daarmee is David Suchet voor velen dan ook de enige echte Poirot geworden, net zoals Jeremy Brett de enige Sherlock Holmes is en Joan Hickson de enige Miss Marple.

In Poirot and me beschrijft David Suchet hoe zijn eerste kennismaking met Poirot verliep. Hij had namelijk nog nooit een boek van Poirot gelezen voordat hij het aanbod kreeg om de rol te spelen. Maar al snel werd hij door hem gegrepen en besloot hij om Poirot zo goed mogelijk neer te zetten. Hij bestuurde Belgisch Frans om het accent zo goed mogelijk te treffen, maakte lijsten van alle eigenschappen die in de verhalen genoemd worden en probeerde om als Poirot te denken, zodat hij Agatha Christie’s schepping zoveel mogelijk eer kon aandoen.

Voordat het filmen begon had David Suchet eerst een lunch met Rosalind Hicks, de dochter van Agatha Christie. Zij gaf hem advies dat hij al die vijfentwintig jaar ter harte heeft genomen. The audience can and will smile with Poirot, but we must never, ever laugh at him’.

Poirot and me is het verslag van de vijfentwintig jaar die Suchet met Poirot heeft doorgebracht. Hij vertelt over de manier van filmen, de veranderingen die er in die vijfentwintig jaar zijn opgetreden en de verschillende acteurs die hebben meegedaan in alle verhalen.

Natuurlijk heeft David Suchet ook nog ander werk gedaan tussen  Poirot door, zo heb ik zelf het geluk gehad hem eind jaren ’90 in Londen als Salieri in het toneelstuk Amadeus te zien. Hij was daarin absoluut geweldig, zoals ik hem ook als Poirot geweldig vind.

In latere jaren zijn de schrijvers soms van de originele plots afgeweken, en wat mij betreft heeft dat niet altijd goed uitgepakt, maar over het algemeen is de serie Agatha Christie’s Poirot een hoogtepunt in televisieland.
Poirot and me is dan ook een must-have voor elke fan van Agatha Christie in het algemeen en Poirot in het bijzonder.

Uitgegeven in 2013
Bladzijdes: 354

Reacties

 1. Hoi Bettina, ik ben zojuist met mijn eigen blog begonnen: erikleest.blogspot.nl. Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Om te beginnen heb ik een aantal besprekingen geplaatst die al op librarything stonden. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Erik, wat leuk dat je ook een blog begonnen bent. Ik hoop dat je er heel veel plezier aan beleeft, want dat is de enige reden om er een te hebben!
   Handig dat je al een aantal besprekingen kunt plaatsen. Ik zal het zeker in de gaten houden!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Hoi Bettina, fijn dat je me gelinkt hebt. Om te beginnen ga ik de besprekingen plaatsen die ik al op librarything.com heb gezet de afgelopen 5 jaar. Dat zijn er nogal wat, dus ik kan even vooruit. Ik neem me voor om naast de nieuwe besprekingen iedere dag een oude te plaatsen. Ik ben zelf ook benieuwd hoe een en ander uitpakt. Het is wel fijn dat ik van jullie blogs de kunst kan afkijken. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt groot gelijk, leuk hoor! Lekker aan je blog rommelen en het precies zo maken als je zelf wil, kan erg leuk zijn. Probeer gewoon dingen uit en geniet ervan!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts