Death in August, Marco Vichi

De warmte ligt als een deken over de stad en de meeste inwoners zijn op vakantie naar de kust. Het is augustus in Florence en er is bijna niemand meer in de stad aanwezig. Commissario Bordelli moet het fort bewaken en wordt geroepen bij een oude dame die gestorven is. In de eerste instantie lijkt het een natuurlijke dood te zijn veroorzaakt door een astma aanval, maar al snel blijkt dat het moord was. De verdenking valt op de twee neven van de oude dame, maar bewijzen dat zij het gedaan hebben is nog niet zo gemakkelijk.

Gelukkig krijgt Bordelli bij deze zaak de hulp van de intelligente jonge agent Piras, de zoon van zijn oude kameraad uit de tijd dat Bordelli bij de partizanen tegen de fascisten en de nazi’s vocht.

Death in August is het eerste deel in een serie over commissario Bordelli. De serie is niet in het Nederlands vertaald, maar gelukkig wel in het Engels. De serie speelt zich af in de jaren zestig, in dit eerste boek is het 1961. De oorlog is vijftien jaar geleden, maar de herinnering aan wat er is gebeurd in Italië en wat hij heeft meegemaakt, komt nog regelmatig bij Bordelli naar boven. Hij is nooit getrouwd, maar hoopt eens nog de ware tegen te komen.

Commissario Bordelli heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, zo heeft hij bijvoorbeeld niet het gevoel dat het zijn taak is om mensen die stelen uit honger achter de tralies te zetten.
Als hij bijvoorbeeld een inbreker betrapt in het huis van een prostituee voor wie hij de bloemen water zou geven tijdens haar vakantie, herkent Bordelli de inbreker en weet hij dat het een zielige man is die nooit geluk heeft. Bordelli’s oplossing is de man de sleutel te geven en de taak voortaan voor de bloemen te zorgen.

Hij rekent onder zijn vrienden mensen uit alle rangen en standen en een hoogtepunt in het verhaal is een dinertje bij Bordelli thuis, waar onder andere een psychiater en de patholoog aanwezig zijn, waar een dief kookt en alle gasten met elkaar praten over de oorlog en het leven.

Death in August van Marco Vichi moet het niet hebben van snelle actie of zinderende spanning.
Dit is wat je een cosy-mysterie noemt. Het is een verhaal dat in een rustig tempo verloopt, zowel omdat het gewoon te warm is in Florence om je te haasten, maar ook omdat het 1961 is. Het is een verhaal waar een eigenzinnige commissario met een eigen moraal de hoofdrol speelt en waar de sfeer van Italië goed terugkomt, zowel in het eten als in de overdenkingen. Als dat dingen zijn die je kunt waarderen in een verhaal, dan is dit een boek voor jou. Ik heb er in ieder geval van genoten.
De volgende boeken in de serie zijn: Death and the Olive grove, Death in Sardinia en Death in Florence.

Originele Italiaanse titel: Il commissario Bordelli
Uitgegeven in 2002
Engelse uitgave in 2011
In het Engels vertaald door: Stephen Sarterelli
Geen Nederlandse vertaling

Reacties

Populaire posts