Vooruitblik tentoonstellingen lente en zomer 2018

Zoals altijd geef ik rond deze tijd een overzicht van de verschillende mooie tentoonstelling die er in de komende maanden te zien zijn. 
Verre van volledig natuurlijk, maar dit zijn een aantal tentoonstellingen die in ieder geval mij zijn opgevallen of waar ik hoop naar toe te kunnen gaan. 
Er is denk ik voor ieder wat wils, want het is heel divers! 

Impressionism and beyond in het Singer museum in Laren
In het Singer museum is nu een tentoonstelling met prachtige schilderijen van Impressionisten, post-Impressionisten, fauvisten, symbolisten en kubisten te zien. De tentoonstelling is een deel van de magnifieke kunstverzameling van het echtpaar John en Marine van Vlissingen.
Ik heb deze tentoonstelling al bezocht en mijn bespreking is HIER te vinden.
Meer informatie is HIER te vinden 
16 januari 2018- 6 mei 2018

Magische miniaturen in het Catherijneconvent in Utrecht
De kloosters in de Middeleeuwen schreven boeken over en versierden deze manuscripten met de prachtigste miniaturen. Kleine diertjes, fantasiewezens, religieuze voorstellingen en scenes uit het dagelijks leven werden vol fantasie en met veel precisie in de mooiste kleuren tot leven gewekt. Veel van deze miniaturen zijn nog mooi bewaard gebleven en nog net zo fris als toen ze gemaakt werden, honderden jaren geleden. In het Catharijneconvent in Utrecht is er binnenkort een tentoonstelling te zien waar je tot in detail kunt zien hoe bijzonder deze miniaturen zijn.

Meer informatie is HIER te vinden
23 februari 2018-3 juni 2018

Van Gogh en Japan in het Van Gogh museum  in Amsterdam
Eind 19e eeuw was Japan in de mode in Europa. Mensen wilden Japanse voorwerpen en prenten bezitten en de kunstenaars raakten geïnspireerd door de Japanse manier van schilderen. Vincent van Gogh zou Vincent niet zijn als hij niet meeging in deze mode, maar daar tegelijkertijd zijn eigen draai aan gaf. In het Van Gogh museum is er een tentoonstelling waar de Japanse invloed op Van Gogh te zien is.
Meer informatie is HIER te vinden 
23 maart 2018 -24 juni 2018

Escher op reis in het Fries museum in Leeuwarden
Maurits Cornelis Escher werd in 1898 geboren in Leeuwarden en het is dan ook geen wonder dat het Fries museum een mooie tentoonstelling aan deze bijzondere graficus wijdt. Meer dan tachtig prenten laten zien hoe Escher begon als tekenaar, inspiratie opdeed aan de Middellandse zee en in Nederland zijn grafische kunsten volmaakte met prenten waarin niets is wat het lijkt.
Meer informatie is HIER te vinden
28 april 2018-28 oktober 2018
  
Avant garde in Groningen, De Ploeg 1918-1928 in het Groninger museum in Groningen
Honderd jaar geleden richtten een aantal Groninger kunstenaars waaronder Jan Altink, Hendrik Werkman en Jan Wiegers een kunstenaarsgroep op. Zij wilden de grond openploegen zodat er iets nieuws kon groeien. De Ploeg liet zich inspireren door bijvoorbeeld het expressionisme, maar gaf er wel een eigen draai aan door bijvoorbeeld het Groninger landschap op de kaart te zetten. Ter ere van de honderdste verjaardag is er in het Groninger museum een tentoonstelling te zien over de beginjaren van deze geweldige kunstenaars met meer dan honderd schilderijen, affiches en tekeningen.
Meer informatie is HIER te vinden 
26 mei 2018-4 november 2018

Odilon Redon in het Kroller Muller museum in Otterloo
Odilon Redon (1840-1916) was een zeer veelzijdig mens, hij was tekenaar en schilder die verschillende technieken gebruikte, maar ook schrijver, musicus en criticus. Hij was er vooral meester in verschillende kunstvormen met elkaar te verbinden tot een bijzonder oeuvre waarin alle zintuigen worden aangesproken.
In het Kroller Muller museum komt er een tentoonstelling die deze samenwerking tussen de verschillende disciplines laat zien en een overzicht geeft van waar deze bijzondere kunstenaar toe in staat was.
Meer informatie is HIER te vinden
2 juni 2018 -9 september 2018

Classic beauties in de Hermitage in Amsterdam
In de 18e eeuw werden er in Italie veel opgravingen gedaan, waardoor de klassieke beelden weer in de belangstelling kwamen. De lichamelijke perfectie van deze beelden inspireerden de kunstenaars in die tijd en daarna tot het navolgen van dit klassieke ideaal. De tsaren zouden de tsaren niet zijn als ze niet het beste van deze neoclassicistische kunst verzamelden. In juni komen er aantal van de mooiste werken vanuit Sint Petersburg naar de Hermitage in Amsterdam.
Meer informatie is HIER te vinden
16 juni 2018 -13 januari 2019

Iran in Drents museum in Assen
De bakermat van onze beschaving ligt in Mesopotamie, grofweg het huidige Iran. In Assen zal een zeer bijzondere tentoonstelling te zien zijn met meer dan 250 archeologische vondsten uit de periode 7000 v Chr- 330 v. Chr. Voorwerpen van steen, maar ook van goud die een beeld geven van de eerste boeren tot de staten die er ontstonden in dit gebied en de volkeren die hier gewoond hebben zoals de Assyriers, Babyloniers en Perzen.
Deze tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het National Museum of Iran in Teheran en de Iranian cultural heritage organization.

Meer informatie is HIER te vinden 
17 juni 2018- 18 november 2018

Reacties

 1. Nou, dat is duidelijk: ik moet in ieder geval naar Assen en naar De Ploeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeker naar Assen en ook naar Leeuwarden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou ook heel graag naar die over Escher willen, weet niet of ik daar aan toe kom, maar hij staat wel hoog op mijn verlanglijstje!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts