Saint Denis

Basiliek van Saint Denis
Ten noorden van Parijs heb je de voorstad Saint Denis. Het was de eerste bisschop van Parijs die aan dit gebied zijn naam gaf.

Denis werd in 251 door de Romeinen ter dood veroordeeld en onthoofd op Montmartre, maar hij nam zijn hoofd onder zijn arm en liep een stuk verder naar de plek waar hij begraven wilde worden. Heiligen zijn wat eigenzinnig op dit gebied.

Hier werd eerst een kleine kapel gebouwd, maar al snel kwam hier een kerk te staan, die steeds groter werd om de vele pelgrims te kunnen herbergen. Uiteindelijk groeide dit uit tot een grote abdij, die heel veel invloed zou hebben op de geschiedenis van Frankrijk.

De koningen van Frankrijk hadden namelijk (al voordat het echt Frankrijk was), de kerk uitverkoren als de plek waar zij hun laatste rust wilden doorbrengen. In het roerige Frankrijk gaf de connectie met Saint Denis en de vele voorgangers die er begraven lagen, meer en meer legitimiteit en continuĂŻteit aan de koningen op de troon.

In totaal liggen er nu 42 koningen, 32 koninginnen en 63 prinsen en prinsessen begraven en zo'n tien niet-koninklijke mensen die wel een grote rol in de geschiedenis van Frankrijk hebben gespeeld. Een van de bekendste is waarschijnlijk Maarschalk Bertrand du Guesclin die tijdens de Honderdjarige oorlog een belangrijke factor was in het verslaan van de Engelsen.
Verschillende van de oudere koningen en koninginnen
Maar de basiliek van Saint Denis is niet alleen belangrijk vanwege de vele vorsten die hier liggen, op deze plek is de Gotiek begonnen. Abt Suger (1080-1151) van Saint Denis was een zeer intelligente man die fungeerde als raadgever voor koning Lodewijk VI (1081-1137).

Abt Suger begon met de verbouwing van de kerk tot wat hij meer passend voor voor de status van de kerk en deed dit in een nieuwe stijl. Een stijl vol licht en ruimte, spits en reikend naar de hemel. Een stijl die je de adem beneemt en je versteld doet staan en dat was precies wat abt Suger in gedachten had. Dit was niet zomaar een plek, Saint Denis was een bijzondere plek en alles moest dat uitstralen.
Het mooie plafond komt op deze foto niet tot zijn recht.
Het is ontzettend gemakkelijk om in Saint Denis te komen, er gaat gewoon een metro naar toe en je stapt uit bij de halte Basilique.

De kerk zelf is vrij toegankelijk, maar als je in het gedeelte wilt komen waar de graven van de koningen liggen, moet je 9 euro betalen (zomer 2017). Dit is echter meer dan de moeite waard. Hier ligt 1500 jaar Franse geschiedenis bijeen, met koningen uit de Merovingische periode tot Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie Antoinette.
Het monument voor Lodewijk XVI en Marie Antoinette
Er zijn prachtige grote grafmonumenten met beeldhouwwerken en ook eenvoudige sarcofagen met niet anders dan een liggend beeld. Waarbij opvalt dat het graf van Bertrand due Guesclin zo klein is! Ik had me een beer van een kerel voorgesteld dankzij de boeken van Thea Beckman, maar als hij op ware grootte in die kist ligt, was het een klein mannetje.

Ook de crypte is bijzonder, onmogelijk om hier een foto te maken, maar wel bijzonder om deze plek zo diep onder de kerk te zien.

De kerk zelf is absoluut schitterend, maar ik houd dan ook wel van de gotiek. Ik houd van dat licht en ik ben altijd vol bewondering voor het vakmanschap dat nodig was om zo te bouwen.
Weinig poespas, wel heel mooi. Ik houd van zuilen. 
Dus een volgende keer dat je in Parijs bent, kan ik een bezoek aan Saint Denis absoluut aanbevelen!

Reacties

  1. Ik ben afgelopen jaar in Parijs geweest maar hier heb ik helemaal niet aan gedacht...supertip dus, dit ga ik graag nog eens bezoeken. Prima reden om weer terug te gaan :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een heel goede reden! (alsof je een reden nodig hebt voor Parijs :-) )
      Het leuke als je vaker in een bepaalde stad komt, vind ik, is dat je de grote bekende dingen niet meer zo nodig hoeft te zien, maar juist dit soort plekken kunt bezoeken. En bijna geen andere toeristen, ook fijn!

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts