Castelo de St. Jorge in Lissabon

Vanaf de andere kant van de stad
zie je het kasteel goed liggen. 
Op de hoogste heuvel van de stad Lissabon, in de wijk Alfama, ligt een imposant kasteel. Het steekt boven alles uit en heeft een bijzondere geschiedenis.

Al in de zesde eeuw woonden hier mensen, veilig voor alle vijanden. In de vijfde eeuw na Christus, bouwden de Visigoten hier een kasteel (of in ieder geval een versterking), maar daarna kwamen de Moren die Spanje en Portugal voor een groot deel veroverden. Zij waren degenen die de basis van het huidige fort bouwden halverwege de 11e eeuw.

In de 12 eeuw wist koning Alphonso I het kasteel te veroveren op de Arabieren en vanaf dat moment zaten er kruisvaarders in het kasteel.

In de eeuwen erna heeft het dienst gedaan als koninklijk kasteel, fort en kazerne, maar helaas werd het door de aardbeving van 1755 ernstig beschadigd en had het geen echte officiële functie meer. Pas in de 1938 werd er begonnen met de restauratie.
Kruisvaarder.

Het complex is heel erg groot. Vanaf het hek kom je op een aantal binnenplaatsen, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt.
Uitzicht op de stad en de rivier. 

Daarna kun je in verschillende richtingen om naar het fort te gaan, zoals lopen over de muren of via de binnenplaats. Op het complex zijn verschillende gebouwen die nu bijvoorbeeld dienst doen als restaurant. Hier lopen ook pauwen rond, die goed verzorgd werden. (mooie dieren, maar wat een herriemakers zijn het!)
Pauw. 

Mama pauw en kindje pauw weigerden te poseren voor de foto.
Ik zag alleen hun pauwenkontjes. 

Deze pauw wilde weer wel poseren. 

Het eigenlijke fort is gigantisch, met 11 torens en muren van meer dan 1 meter dik. In de muren zitten van die smalle spleten die gebruikt werden door de boogschutters om het kasteel te verdedigen. De toren kun je voor een deel beklimmen, maar er zijn geen delen van het fort waar je nog in kunt om bijvoorbeeld de keukens, de slaapruimtes etc te zien. Dit is allemaal verwoest.


Schietgaten
Wij vonden het kasteel geweldig om te bezoeken, alleen al van het voorplein en de tuin werden we blij.
Het enige probleem dat we hadden was dat de trappen in het fort hoog en steil waren, met van die ongelijke stenen treden. Aangezien we allebei last hebben van hoogtevrees, stonden we ons af en toe vast te klampen (met witte knokkels) aan de leuninkjes om met trillende knieën af te dalen.

Praktische informatie
Hoe kom je er? Wij hebben gewoon gedwaald door de straten van Alfama, waar de hoogtes en de kronkelige straatjes het nog spannend maken om het te vinden, maar uiteindelijk kom je erachter dat alle straten (zo ongeveer) naar het kasteel leiden.

Adres: Rua da Sta Cruz
Toegangsprijs: 10 euro (zomer 2019)

Reacties

Populaire posts