Boek op zondag: Met Parijse pen

Als je niet fysiek naar Parijs kunt, moet je op een andere manier zien te reizen, en een mooi boek helpt daar altijd goed bij. 

Margot Dijkgraaf, die al enkele boeken over Franse literatuur op haar naam heeft staan en Bart Koetsier, een fotograaf, hebben samen een boek gemaakt waarin Parijs, literatuur en fotografie samen komen. 

Aan de hand van verschillende schrijvers gaan we naar diverse delen van Parijs, we nemen onder andere met Remco Campert de bus door Parijs, zitten we aan de zelfkant met de hoofdpersoon uit de boeken van Virginie Despentes en lopen we met Mulder, de creatie van Adriaan van Dis zien we de verschillende wijken en hun kleurrijke bewoners. 

Een mooie mengeling van Franse en Nederlandse schrijvers komt aan bod, van Leila Slimani tot Willem Frederik Hermans, van Michel Houellebecq en van Nelleke Noordervliet tot Patrick Modiano en nog een paar anderen. Zij laten zien hoe Parijs een deel uitmaakt van hun boeken, en misschien zelfs wel een eigen personage is, een onlosmakelijk deel van het verhaal. 

De foto's van Bart Koetsier laten Parijs in alle facetten zien en het leuke vind ik dat je hier meerdere keren naar kunt kijken en telkens iets nieuws kan opmerken. De foto's zijn niet strak of glamoureus, ze laten het rafelige randje van deze wereldstad zien, de mensen op straat, de vreugde, het verdriet, het gewone leven en soms de schrijnende situaties. 

Voor mij is dit een perfect boek dat ik langzaam lees, omdat ik er heel lang van wil genieten. Met dit boek ben ik een beetje in Parijs. 

Volledige titel: Met Parijse pen. Literaire omzwervingen

Uitgegeven in 2020 door uitgeverij Boom

Bladzijdes: 191

Reacties

 1. Reizen vanuit de leesstoel kan zo heerlijk zijn en dit boek lijkt me de ideale gids. Wij gingen ooit op huwelijksreis naar Parijs en kwamen er sindsdien verschillende keren, maar nog niet met een literaire blik als deze. alvast plannen smeden dus voor een reisje als het weer mag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geniet echt van dit boek en daarom mag ik van mezelf niet meer dan 1 hoofdstuk per keer lezen, ik wil zo lang mogelijk in Parijs vertoeven...

   Groetjes,

   Verwijderen
  2. dat kan ik me helemaal voorstellen. Als ik kon zou ik morgen vertrekken!

   Verwijderen
  3. Anders ik wel! Ik droom gewoon over Parijs, of Rome, of Nice, of Venetie, of al die mooie steden die ik nog niet ken. Nou ja, het is een luxeprobleem en dat weet ik wel, maar ik hoop toch echt dat ik volgend jaar weer een paar keer weg kan gaan.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Dat klinkt goed, ik heb zeker wat met Parijs en helemaal iets met schrijvers en Parijs. Komt op de lijst dus, goeie tip!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts