Vijf op vrijdag: vijf films over John F. Kennedy

Komende zondag 22 november is het 57 jaar geleden dat president John F. Kennedy in Dallas werd doodgeschoten. Ik was de afgelopen weken, in de hoop al het gedoe in de VS een beetje te ontlopen, weer de Kennedy's ingedoken (in de tijd dat presidenten nog presidenten waren) en wil vandaag graag 5 mooie films en series delen. 

Kennedy (1983)

Voor mij één van de beste series, in ieder geval met de beste Kennedy, hier namelijk gespeeld door Martin Sheen. Martin Sheen heeft voor mij de lat voor komende acteurs om Kennedy te spelen heel hoog gelegd. 

Dit is een mini serie van meer dan vier en een half uur, waarin de belangrijke momenten tijdens de regering van JFK ruimschoots en goed aan bod komen, zoals de landing in de Varkensbaai, de aanloop naar de Civil Rights Act en de Cuba crisis. De nadruk ligt echt op de regeringsjaren, maar enig persoonlijk leven komt natuurlijk ook erbij. Goed geacteerd, historisch correct en ongelofelijk interessant. Top serie!



JFK (1991)

In deze uitstekende film van Oliver Stone volgen we Jim Garrison, de officier van justitie in New Orleans, die zich afvraagt wat er achter de moord op Kennedy zit, of liever, wie? Was het Lee Oswald, of waren er ook anderen bij betrokken? Naarmate het onderzoek vordert, komen er steeds meer obstakels op het pad en blijkt dat er heel wat aan de hand is. 

Deze film is met drie uur lang, maar verveelt geen moment. Je ziet oa Kevin Costner, Tommy Lee Jones en Gary Oldman. En zelfs al zou maar een kwart waar zijn van wat er hier verteld wordt, dan besef je alsnog dat er vies spel is gespeeld en dat er heel wat meer aan de hand geweest moet zijn (en dat Lee Oswald niet de enige schutter geweest kan zijn). 



A woman named Jackie (1991)

Deze miniserie van meer dan vier uur richt zich vooral op Jackie Kennedy, haar jeugd en het huwelijk van haar ouders, hoe ze JFK ontmoette, met hem trouwde en wat er van haar gevraagd werd als echtgenote van een Kennedy. Ook wordt duidelijk waarom ze trouwde met Onasis en waarom dit niet goed ging en hoe het haar daarna verging. Eigenlijk het hele leven van Jackie komt hier aan bod. 

Roma Downey is een uitstekende Jackie, die haar manier van doen en praten uitstekend weet te vangen. Stephen Collins is een goede JFK. Uitstekende serie. 



The Kennedys (2001)

Heerlijke serie van 8 afleveringen, waarin je niet alleen de klim naar het Witte Huis ziet, maar ook de hele familie Kennedy leert kennen en de voorgeschiedenis. 

Ambitieuze vader Joe, die alles op alles zet om één van zijn zoons president te laten worden en enig gefoegel daarbij niet schuwt, de moeilijkheden die Robert heeft om de goedkeuring van zijn vader te krijgen of dochter Rose waar nooit iemand meer iets van hoort na een operatie die niet helemaal goed gaat (lobotomie). 

Goede acteurs doen mee, zoals Greg Kinnear als John F. Kennedy of Barry Pepper als Bobby. Helaas hebben ze ook Katie Holmes als Jackie, maar zij heeft geen heel grote rol, dus dat scheelt. Verder een sterk verhaal  dat meeslepend wordt verteld. Een heel fijne serie. 

Er is in 2017 nog een vervolg gemaakt, The Kennedys after Camelot, dat begint met de moord op Robert. Deze serie kan ik helaas niet aanraden, met slechte verhaallijnen en nog slechtere acteurs (Katie Holmes als Jackie Kennedy en Matthew Perry als Ted Kennedy), dus die raad ik niemand aan. 


Parkland (2013)

Geen lange film, met anderhalf uur, en het is bijna een soort documentaire. Heel sec worden de gebeurtenissen getoond vanaf het moment dat Kennedy in Dallas wordt neergeschoten en hij naar het Parkland ziekenhuis wordt gebracht, waar de artsen helaas niks meer voor hem kunnen doen. Bizar genoeg zag enige tijd later Lee Harvey Oswald ook naar Parkland worden gebracht als hij is neergeschoten. 

Je ziet de verschillende gezichtspunten, bijvoorbeeld die van Abraham Zapruder die een deel van de aanslag op film opnam, verschillende leden van de Secret Service en de artsen in het ziekenhuis. 

Sober, indrukwekkend en mooi. 



Reacties

Populaire posts