De uitvinder, Miguel Bonnefoy

Augustin Mouchot wordt geboren als de zoon van een arme slotenmaker. Het is 1825 en Frankrijk begint te industrialiseren. Om voldoende energie op te wekken wordt op grote schaal kolen uit de grond gehaald. Men voorziet een grote toekomst, de vooruitgang is niet meer te stoppen. 

Het is een Godswonder dat de kleine Augustin zijn kindertijd overleeft, want een gezond kind is hij niet. Hij heeft overal last van en krijgt elke ziekte die je maar kunt bedenken. Intelligent is het kind echter ook, en zo wordt besloten dat hij door mag leren. Hij groeit op tot een vroeg-oude man, die altijd op zijn dieet moet letten en een beetje langs de randen van het leven schuifelt. Op dat moment denkt ook iedereen dat het hierbij zal blijven en dat Augustin nooit meer zal bereiken dan dat.

Bij zijn eerste aanstelling als leraar wiskunde, huurt hij een kamer waar de boekenkast van de vorige bewoner nog staat, vol met wetenschappelijke boeken. Augustin had hier tot nu toe weinig belangstelling voor wetenschap, maar nu wordt hij gegrepen, vooral door het idee dat de kracht van de zon ingezet zou kunnen worden voor allerlei doeleinden zoals verwarming of beweging. 

Hij begint met bouwen van een machine, iets dat met heel veel vallen en opstaan gepaard gaat. Vooral vallen, maar Augustin blijft vasthouden aan zijn idee. Als hij echter een demonstratie wil geven omdat hij eindelijk een werkende zonne-energiemachine heeft, loopt dit helemaal mis omdat het de demonstratie gepland staat op een regenachtige dag. Augustin blijft volkomen ontmoedigd achter.

Toch is deze mislukking goed voor een nieuwe kans, want het leger heeft belangstelling voor de mogelijkheden van zonen-energie, al is het maar om te kunnen koken voor de soldaten in de koloniën waar een open vuur hun positie aan de vijand zou verraden. Augustin Mouchot komt naar Parijs, wordt zelfs voorgesteld aan de keizer en mag verder werken aan zijn machines. 

Het lijkt even heel goed te gaan; Mouchot staat op de wereldtentoonstelling in Parijs en heeft hier groot succes. Hij reist zelfs naar Algerije om zijn machine te volmaken, want als er ergens veel zon is, dan is het natuurlijk daar. Maar dan keert het lot zich weer en uiteindelijk zal Augustin Mouchot in 1912 in ellendige omstandigheden sterven, berooid en vergeten. 

Augustin Mouchot is een naam die waarschijnlijk niemand van ons kent, maar hij was iemand die zowel een interessant als een triest leven heeft geleid. Een leven dat met veel verve door Miguel Bonnefoy wordt verteld, vol vaart, gedetailleerde beschrijvingen en humor. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat Augustin Mouchot geen gemakkelijk leven heeft gehad, je verbaast je over de vele ziektes die de man heeft doorstaan, maar nog meer over de behandelingen en geneeswijzen die hij heeft overleefd! 

Hij was iemand die al zijn energie en aandacht gaf aan zijn uitvinding, maar hij heeft er uiteindelijk weinig vreugde aan beleefd. Zijn persoonlijkheid was er niet naar om zichzelf op de voorgrond te zetten, en hij maakte, achteraf gezien, niet altijd de juiste keuzes en ik gunde hem een beter einde dan hij heeft gehad. Miguel Bonnefoy is namelijk in staat geweest om Mouchot op de pagina's tot leven te wekken, en ik wilde dat het goed met hem ging. 

Uiteindelijk zijn er natuurlijk periodes in zijn leven geweest dat hij gelukkig was en het vrij voorspoedig ging, maar het is intriest te bedenken dat iemand alles kan kwijtraken en zo vergeten wordt. 

De uitvinder is geen lang boek, nog geen tweehonderd pagina's, maar het gaat wel over een groot man.


Oorspronkelijke Franse titel: L'inventeur (2022)

Nederlandse uitgave: 2023 door uitgeverij De bezige bij

Nederlandse vertaling: Liesbeth van Nes

Bladzijdes: 191

Reacties

Populaire posts