Het (boeken) overzicht van 2015

Corrado in betere tijden
Dieptepunten
Wat is dit een gek jaar geweest, een jaar met flink wat (persoonlijke) hoogtepunten en een paar dieptepunten.

In de wereld staan de twee aanslagen in Parijs nog altijd in ons geheugen gebrand, dit heeft behoorlijk veel indruk gemaakt. Vooral de aanslag in november met de vele doden heeft het terrorisme akelig dicht bij huis gebracht.

De vele vluchtelingen uit Syrië en de vreselijke onmenselijke reacties van sommigen daarop zijn ook een bron van verdriet.

Dichter bij huis vond ik de dood van Joost Zwagerman heel erg. Ik was geen grote fan van zijn romans, maar ik vond het een heel erg leuke man en ik hield ervan om hem over kunst te horen praten. Wat ik zo knap vond was dat ik een schilderij eerst lelijk kon vinden, maar als ik hem erover hoorde vertellen, veranderde mijn kijk op het schilderij.

Op persoonlijk gebied was het ergste natuurlijk het verlies van Corrado, die ik in juli moest laten inslapen. Ik heb af en toe nog het idee dat ik hem in een ooghoek zie en ik mis hem ook nog altijd. Silvia mist hem ook, geloof ik, al doet ze het beter dan ik had verwacht zonder haar grote vriend.

Hoogepunten
Hoogtepunten waren er gelukkig ook en ik heb prachtige steden mogen zien in de schoolreizen en stedentrips die ik heb gemaakt dit jaar.   
De eerste schoolreis naar Parijs bracht me ook in kennis met Franse literatuur. Na de trip vroeg ik een collega Frans om advies en sindsdien heb ik al heel wat boeken van Franse auteurs gelezen en ik geniet hier enorm van. Philippe Claudel en Patrick Modiano zijn echte ontdekkingen voor mij geweest, en ze staan nu beiden stevig in mijn lijstje van favoriete schrijvers. Mijn plankje Franse literatuur is behoorlijk uitgebreid geworden deze maanden!

De boeken
En dan eindelijk de lijstjes met boeken. Dit jaar heb ik het belachelijke aantal van 168 boeken gelezen. Een hoog aantal, maar dit is bereikt doordat ik veelal vrij dunne boeken heb gelezen dit jaar. Een boek van Patrick Modiano bijvoorbeeld is zelden langer dan 200 pagina’s. Ook heb ik natuurlijk in de zomervakantie een leesdip gehad en heb ik vooral Cissy van Marxveld en Agatha Christie gelezen en daar kan ik er rustig twee of drie per dag lezen en de Hongerspelen-trilogie heb ik in de herfstvakantie in 1 1/2 dag gelezen. Dan gaat het hard. 

Van die 168 zijn er
Nonfictie: historisch 14 en non-historisch 19, samen: 33
Historische boeken: fictie 22 en nonfictie 14, samen: 36
Gewone fictie: 48
Boeken over Rusland: 9 (zowel over Rusland als van Russische auteurs)
Boeken over Italië: 17 (zowel over Italie als van Italiaanse auteurs)
Thrillers: 21 (waarvan 8x Agatha Christie)
Fantasy: 8
Horror: 2
In het Engels: 27
Vertaald uit het Frans: 20
Nederlandse boeken: 37

De lijstjes
En dan nu de lijstjes waar het om gaat, wat waren mijn favoriete boeken van 2015? Het was heel moeilijk kiezen dit jaar, want ik heb heel veel mooie boeken gelezen, maar uiteindelijk is dit mijn top 10 geworden. 

Fictie:
 • Het kleine meisje van meneer Linh, Philippe Claudel (hier)
 • Jij zegt het, Connie Palmen (hier)
 • Een privekwestie Beppe fenoglio (hier)
 • Perfecte akoestiek, Daria Bignardi (hier)
 • Grijze zielen, Philippe Claudel (hier)
 • De man die de taal van de slangen sprak, Andrus Kivirähk (hier)
 • Het verslag van Brodek, Philippe Claudel (hier)
 • Dood van een gelukkig man, Giorgio Fontana (hier)
 • Waterschapsheuvel, Richard Adams (hier)
 • De straat van de donkere winkels, Patrick Modiano (hier)
Nonfictie:
 • Icon, the life, time and films of Marilyn Monroe, Gary Vitacco Robles (hier)
 • Caravaggio, Andrew Graham-Dixon (hier)
 • Aan de rand van de wereld, Michael Pye (hier)
 • H is for Hawk, Helen MacDonald (hier)
 • Een schitterend isolement, Olga Majeau (hier)
 • The judgement of Paris, Ross King (hier)
 • Midnight in the garden of good and evil, John Berendt (hier)
 • Metronome, Lorànt Deutsch (hier)
 • Boze geesten van Berlijn, Philippe Remarque (hier)
 • De monsignore en de nazi, Arne Molfenter en Rüdiger Strempel (hier)
Bijzondere categorieën:
Thriller: 
The Axman’s Jazz van Ray Celestin (hier) en Zwarte lelies van Michel Bussi (hier)

Fantasy: 
De geheimen van  de Nar van Robin Hobb (hier)

Niet besproken, alleen hier vermeld
Er zijn ook een aantal boeken die ik heel mooi vond, maar die ik niet hier heb besproken. Jezus van Fik Meijer was bijzonder interessant en goed geschreven, IJstijd van Maartje Wortel vond ik een mooie verrassing en de Aardzee boeken van Ursula LeGuin vond ik weer mooi om te herlezen.

Ik heb natuurlijk ook een paar ultiem slechte boeken gelezen, of gewoon heel stomme, maar de goede en mooie boeken hebben echt de boventoon gevoerd dit jaar. Ik ben dan ook heel benieuwd wat 2016 mij op boekengebied zal brengen.

Wat zijn mijn plannen op dat gebied? Helemaal niks, ik maak geen bewuste plannen hiervoor. Ik wil lezen waar ik zin in heb en ik zie wel waar ik op uit kom. Ik ga niet bewust lezen om het aantal van dit jaar te evenaren, of om een bepaald soort boeken te lezen.

Lezen waar ik zin in heb en wanneer ik er zin in heb, dat is mijn devies voor het komende jaar, net zoals het dat was voor het afgelopen jaar trouwens.
Op naar mooie boeken!

Reacties

 1. Weet je dat de familie van Patrick Modiano oorspronkelijk uit 'mijn' Thessaloniki komt en dat daar in het stadscentrum de bekende Markt van Modiano naar is genoemd?

  Ik wens je een heel goed 2016!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof dat je zoiets idd eens had verteld, heel erg leuk om te weten!
   Ook voor jou een goed 2016, met veel mooie boeken!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Hoi Bettina, van je favoriete boeken ken ik er niet veel. Alleen "Grijze zielen" heb ik gelezen en van "Waterschapsheuvel" heb ik de film gezien. Groetjes en een heel goed 2016!, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik altijd zo leuk van die eindejaarslijstjes, dat je weer boeken ziet en op ideeen gebracht wordt :-)

   Een mooi 2016 voor jou, Erik, met heel veel mooie boeken!

   Groetjes

   Verwijderen
 3. Modiano is ook een van mijn grote ontdekkingen van 2015, ik vind het heerlijk om te weten dat er nog zo veel van hem ongelezen op me ligt te wachten..

  ik heb een paar dagen terug mijn jaaroverzicht geplaatst maar ik was er toch iets te vroeg mee, ik begon maandag in Near to the Wild Heart van Clarice Lispector, het is echt waanzinnig, en misschien wel mijn grootste favoriet van afgelopen jaar..

  een gelukkig en fijn nieuw (lees)jaar Bettina!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ben echt heel blij dat ik de Franse literatuur beter heb leren kennen dit jaar en ik kijk uit naar alles wat er nog ongelezen op mijn planken staat en waar ik volgend jaar lekker mee aan de slag ga. Heerlijk, he, om nieuwe auteurs te ontdekken!
   Ah, altijd zo'n laatste boek dat roet in het eten gooit, maar het moet wel heel goed zijn als ik het van je begrijp. Ik ben benieuwd naar je bespreking.
   Ook voor jou een mooi 2016 met heel veel nieuwe literaire ontdekkingen!
   Groetjes,

   Verwijderen
  2. wat naar trouwens van je kat.. komt er binnenkort een kitten of wacht je daar nog even mee?

   Verwijderen
  3. Dank je wel! Nee, geen nieuwe kat erbij. Het schijnt dat je een 'zittende' kat daar vaak geen plezier mee doet, het is meer ons idee dat ze gezelschap leuk vinden dan dat ze daar werkelijk behoefte aan hebben. En Silvia doet het goed op dit moment. Als zij er niet meer zou zijn, dan zou ik weer twee katten nemen die elkaar kennen en die bij elkaar horen.

   Groetjes,

   Verwijderen
 4. Wauw, jij hebt heel wat afgelezen, zeg! Je hebt me ook nieuwsgierig gemaakt naar Modiano. Misschien iets voor volgend jaar. Welke van zijn boeken is je favoriet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat jij Modiano zeker zal kunnen waarderen. Op dit moment zou ik De straat van de donkere winkels als zijn mooiste noemen, maar ik heb zeker nog niet alles van hem gelezen. (zoveel moois nog in het vooruitzicht!)

   Groetjes,

   Verwijderen
 5. Indrukwekkend aantal. Ik ben vooral benieuwd naar Jezus van Fik Meijer, dat lijkt me ook interessant en staat op de wensenlijst. Fijne jaarwisseling en een goed nieuw jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond Jezus echt een goed boek, goed geschreven (maar dat kan Fik Meijer) en een mooi overzicht van de wereld en de politieke situatie in die tijd.
   Voor jou een fijne avond en een heel goed 2016!

   Groetjes,

   Verwijderen
 6. Mooie lijsten! 168 is ook met veel dunne boekjes nog erg veel hoor. Als ik niet beter wist, zou ik denken dat je niks anders hebt gedaan dan lezen ;-)
  Fijne jaarwisseling!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij ook een heel goede jaarwisseling, Joke, met alle goeds voor 2016!
   Ja, ik weet ook niet precies hoe ik aan die 168 kom, gewoon doorgelezen geloof ik, maar ik heb echt ook nog andere dingen gedaan :-)

   Groetjes,

   Verwijderen
 7. Ik heb weer van je artikelen genoten dit jaar. Dat voor jou ook het volgende jaar een heel mooi (lees)jaar mag worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Leendert, dat geldt zeker ook voor mij!
   Ook voor jou een prachtig 2016!

   Groetjes,

   Verwijderen
 8. Een gelukkig en gezond nieuwjaar, Bettina. Al het goede!
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Wim, ook een heel mooi en goed 2016 voor jou!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts