Een van de leukste wijken van Berlijn

Rond de Hackescher Markt in Berlijn ligt een oud en vaak heel charmant wijkje, vol leuke doorkijkjes, mooie huizen en hofjes.
Een stukje van het station bij de Hackescher Markt.
De geschiedenis is hier ook volop aanwezig. Zo is het de oude Joodse wijk en woonden hier voor de Tweede Wereldoorlog veel Berlijnse joden. De oudste Joodse begraafplaats van Berlijn is in deze wijk te vinden. In de nazi/tijd werd deze volledig verwoest, alleen twee grafstenen zijn aan de vernietiging ontsnapt.
Toegang tot de Joodse begraafplaats. 

Het monument voor de Joodse begraafplaats

Het is wijk die veel geleden heeft onder bombardementen en de slag om Berlijn in april 1945. Veel huizen zitten nog vol kogelgaten en getuigen van de geschiedenis.
De kogelgaten zijn zichtbaar
Soms wordt hier iets heel moois mee gedaan. Dit stuk huis is weggebombardeerd, en een Franse kunstenaar heeft uitgezocht wie hier allemaal hebben gewoond. Aan de muur zijn plaquettes opgehangen met de naam en het beroep van de bewoners van die woning. Een mooie manier om te gedenken.
Bijzonder in deze wijk zijn de Hackescher Hofe, in de huizen die rond 1900 gebouwd zijn. Veel Berlijnse huizen hebben hofjes en binnenplaatsen, maar vaak zijn die alleen toegankelijk voor de bewoners. In dit wijkje lopen de hofjes en binnenplaatsen in elkaar over en kun je hier gewoon doorheen lopen.
Heerlijke rust

Reacties

Populaire posts