The nun's story (1959)

Eén van de mooiste films die er zijn en die ik dan ook al heel vaak gezien heb, moet tocht wel The nun’s story zijn.

Audrey Hepburn (wat was zij toch mooi) speelt hierin de Belgische Gabrielle van der Mal die in de jaren twintig in het klooster treedt. Gabrielle doorloopt het noviciaat en legt de geloften af, vanaf dan zal ze als Zuster Luc(as) bekend staan.

Gabrielle wil graag zieken verplegen in de Belgische kolonie Kongo, en de orde waar ze intreedt heeft een grote traditie op dit gebied.

Maar als je non wordt, dan is de religieuze roeping het belangrijkste, al het andere moet daaraan ondergeschikt zijn. De opleiding is erop gericht om alle resten van je trots en eigen wil te verwijderen, zodat je alleen nog maar bezig bent met het hoogste doel; de dienst aan God.

Voort zuster Luc is dit niet altijd gemakkelijk, ze blijft worstelen met haar verlangen een goede non te zijn en haar grote liefde voor de medische wetenschap, ingegeven door haar vader die een beroemd chirurg is.
 
Zuster Luc als novice
Eindelijk mag ze dan naar de Kongo, en ze hoopt hier de vervulling te vinden die ze zoekt. Helaas moet ze op een gegeven moment door omstandigheden terugkeren naar Belgie. Omdat tegen die tijd de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, kan ze niet naar Afrika terugkeren, maar werkt ze in een van de ziekenhuizen van de congregatie nabij de Nederlandse grens.

De gebeurtenissen buiten het klooster; de bezetting, haar broer die bij het verzet gaat en haar vader die omkomt, krijgen steeds meer invloed op zuster Luc, totdat ze op een gegeven moment voelt dat ze geen goede non meer kan zijn. Dat is het moment dat ze besluit uit te treden.
 
Boetedoening
De manier waarop het kloosterleven in deze film in beeld is gebracht is prachtig, de choreografie is magnifiek te noemen. De witte en zwarte gewaden van de nonnen vormen een bijzonder ballet als elke non exact weet waar ze moet lopen, knielen en staan.

Heel mooi wordt ook duidelijk wat het doel is van een kloosterleven, het opgeven van jezelf en je eigen ego, om je in dienst te stellen van God. Dat is niet gemakkelijk, maar wel een prachtig streven, hoewel de manier waarop het in die tijd ging tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen is.
 
Als je intreedt, wordt je haar afgeknipt

The nun’s story is gebaseerd op het gelijknamige boek van Katheryn Hulme, die de ervaringen van een Belgische vriendin en ex-non gebruikte voor deze roman. Het boek is uitgekomen in 1956 en is in het Nederlands vertaald als Zuster Luc, dat ook zeker de moeite waard is om te lezen. 

Een bijzondere film die geen moment inzakt of verveelt, en die eigenlijk elke keer dat ik de film kijk mooier wordt. 

Reacties

 1. Hoi Bettina, ik ga de film een keertje kijken. Op de IMDB zijn ze er ook enthousiast over (7.6). Groet, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verbaast me niks :-) Het is echt een klassieker te noemen, dus zeker een keer kijken!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Ja, prachtig. Moet hem weer eens gaan zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou de film graag willen zien. Maar hoe kom ik eraan. Met Nederlandse ondertiteling?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een versie zonder Nederlandse ondertiteling en op bol.com zie ik ook geen andere versie. Ik weet dus niet of er wel een versie is met Nederlandse ondertiteling, sorry!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts