Dit en dat, mei 2023

Situatie eerst
Even weer een aantal leuke zaken waar ik de afgelopen weken mee bezig ben geweest. 

Klussen in de vakantie

Vorige week had ik meivakantie en het was tijd om weer wat in huis te klussen. In de keuken had ik een grote keukenkast die ik al jarenlang heb en die al meerdere kleuren heeft gehad. Toen ik hier kwam wonen, had ik de kast donkerblauw geschilderd. Op zich een mooie kleur, maar wel heel donker. Nu, na bijna 13 jaar, was ik er wel een beetje zat van. Ik besloot de kast wit te schilderen. 

Dit is redelijk goed gegaan, en ik ben heel erg blij met de nieuwe kleur. Het is licht en fris en mijn keuken lijkt meteen anders. Grappig toch hoe een lik verf zo'n verschil kan maken. 

Het verven zelf is niet helemaal goed gegaan, de verf die ik nu had smeerde niet goed uit en het is niet goed opgedroogd, maar vol druppels. Ook is het op sommige plekken vlekkerig en komt het donkerblauw er doorheen. Ik moet dus nog een keer aan de slag, maar dat doe ik als ik ergens in de komende tijd de rest van de keuken doe. Dan schuur ik de rare druppels weg en geef de kast een tweede laag. Ik denk dat dan alle foutjes die nu te zien zijn dan zijn weggewerkt. 

Ik neem dan wel andere verf! Voor de deuren enkele jaren geleden had ik Flexa verf, die perfect is opgedroogd, en ik denk dat ik voor de rest van de keuken ook Flexa zal gebruiken en niet de verf die ik voor de kast heb gebruikt.

De kleur is mooi en ik ben zo blij met hoe licht het lijkt.
 Maar niet te dichtbij kijken!


Marilyn in There's no business
Twee films van Marilyn Monroe

Ik heb kort geleden weer twee films van Marilyn Monroe gezien. There's no business like showbusiness en The seven year itch

In There is no business like showbusiness (1954) heeft Marilyn maar een bijrol, maar ze is wel erg leuk. De hoofdpersonen zijn een echtpaar dat optreedt in een soort revueshows, later ook met hun drie kinderen, die als ze volwassen worden hun eigen weg willen zoeken. Hun jongste zoon wordt verliefd op een meisje (Monroe) en de moeder is bang dat zij alleen maar gebruik van hem maakt om zelf verder te komen. 

Het verhaal is vrij dun, en het is vooral een middel om zoveel mogelijk liedjes van Irving Berlin te laten horen. Het is een ouderwetse filmmusical, die wel erg leuk is om te bekijken en hoewel niet alle liedjes even leuk zijn en soms een beetje lang duren, heb ik me er toch erg mee vermaakt. De drie nummers van Marilyn Monroe (After you get what you want, Heathwave en Lazy) zijn fantastisch!!

The seven year itch (1955) vond ik een stuk minder goed te verteren. Het is het verhaal van een man wiens echtgenote en zoon voor de zomer naar het platteland zijn vertrokken en hij is nu geobsedeerd door de jonge vrouw die in het appartement boven hem is komen wonen. Ik vond de scenes waarin Marilyn Monroe te zien is leuk, want zij speelt haar rol perfect. Maar verder is het een seksistische, zoutloze en oubollige film. Haar personage heeft niet eens een naam maar wordt alleen aangeduid als 'The girl'. 

De beroemde scene met de opwaaiende jurk is trouwens in de film bijna niet te zien, vanwege de censor uit die tijd. Kijk deze film vooral voor Marilyn, maar ik heb stukken doorgespoeld omdat ik er verder weinig aan vond.  


Zomervakantie 

Zo af en toe, eens in de zoveel jaar, maken vriendin M. en ik samen een stedentrip. De laatste (Lissabon) is alweer een tijdje geleden (2019) en we vonden het een goed idee om in de zomer weer samen op pad te gaan. Er waren een paar criteria: warm en een stad die we beiden niet kennen. Ik heb toen een voorstel gedaan voor een paar steden in Frankrijk en Italie die niet super-toeristisch zijn en ook nog redelijk betaalbaar. 

We hebben toen allebei apart van elkaar informatie over die vier steden opgezocht om te zien wat ons aansprak. Ik heb ook meteen gekeken naar vliegtijden en heb prijzen vergeleken. Ik had dus wel een voorkeur, en vriendin M. ook. 

Daarna hadden we een belafspraak, allebei voor de computer om alle opties te overwegen en te bekijken. Dat is altijd erg leuk, omdat wij elkaar goed kennen en heel goed kunnen overleggen. We krijgen bij dit soort dingen ook nooit ruzie.

We zijn uiteindelijk uitgekomen op Turijn, en hebben een superfijn hotel geboekt (denken we), goed gelegen en goed bereikbaar. Erg leuk omdat ik voor Corona uitbrak naar Turijn had willen gaan, maar dat is er toen niet meer van gekomen. Nu, drie jaar later, ga ik er toch naar toe. We hebben er heel erg veel zin in!!!!

Nu komen eerst nog de leuke weken waarin we gaan bedenken wat we allemaal willen zien, en daar komt ongetwijfeld een ontzettend leuk programma uit. Hierin leggen we nooit teveel vast, we zijn hierin flexibel en laten veel afhangen van het moment, hoewel we toch een paar ankerpunten hebben. Kortom, een heerlijk vooruitzicht. 

Reacties

  1. Wat een heerlijke lenteactiviteiten allemaal. Mij heeft het ook wel een verrast hoe een ander kleurtje een huis zo kan vernieuwen. Al moet ik zeggen dat ik wit altijd wel saai vind ondanks dat het de boel een stuk lichter maakt.
    Films uit de jaren vijftig zijn vrees ik altijd een groot risico wat seksisme betreft. Het enige voordeel ervan is dat je kunt zien dat we in de tijd toch nog wat verder ontwikkeld zijn.
    En ha, voorpret! Nooit te versmaden. Heel veel plezier ermee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Niek! Turijn lijkt me echt geweldig, ik heb er zo'n zin in.
      Na 13 jaar donkerblauw is het wit even heel fijn, ik houd er wel van, al ben ik het met je eens dat teveel wit soms heel saai kan zijn.
      Ja, die jaren 50 films zijn toch wel een beetje problematisch, maar vooral The seven year itch viel me zo tegen!! Maar ja, dan kunnen we lig zien hoever we zijn gekomen :-)

      Groetjes, Bettina

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts