Mediteren

Bij yoga is meditatie erg belangrijk, ik heb zelfs eens gelezen dat de asanas, de houdingen, van oorsprong alleen bedoeld waren om het lichaam te trainen om beter te kunnen mediteren. In bijna elke yogales wordt er tijd ingeruimd voor meditatie. En hoewel mediteren heel heilzaam is, is het voor veel mensen een woord dat geassocieerd wordt met ‘zweverig’ of ‘moeilijk’.
Zweverig omdat alleen van die gekke mensen het doen, met geitenwollen sokken die rechtsdraaiende biologische muesli eten. Ongetwijfeld zullen die mensen ook mediteren, maar dat is geen reden voor de rest van ons om het te laten. Er zitten namelijk enorme voordelen aan mediteren. Het verlaagt je bloeddruk en ervoor kan zorgen dat je stressniveau enorm afneemt. Vaak voel je je beter in balans en heb je meer focus als je mediteert. En dat al met maar een paar minuten per dag.

Het zou moeilijk zijn omdat je gedachten stil krijgen zo lastig is. Je gaat in je hoofd maar door met allerlei dingen en voor je het weet zit je toch weer aan de boodschappen te denken of aan de kattenbak die nodig schoon moet. Veel mensen denken ook dat als je gedachten afdwalen dat dat een teken is dat ze het niet kunnen, dat ze niet goed zijn in mediteren. Terwijl ieders gedachten natuurlijk afdwalen. We leven, dus we denken, dat kunnen we niet stoppen. De kunst zit hem erin om die gedachten te laten ‘zijn’ en er niet op door te gaan. Om elke keer als je gedachten richting die boodschappen of de kattenbak gaan te accepteren dat je daaraan hebt gedacht en om het daarbij te laten.

Probeer het eens, een paar minuten per dag, of wanneer je er behoefte aan hebt en je zult merken hoe prettig het is. Je hoeft echt niet meteen allerlei parafernalia aan te schaffen als meditatiekussens, - bankjes of –klokken. Gewoon op een stoel zitten, ontspannen en je ogen dicht doen, dan ben je al een heel eind. Het is niet aan te raden het op bed te doen, want dan bestaat de kans dat je in slaap valt. (en dat is niet de bedoeling, hoe lekker je dan ook slaapt) Met een beetje goede wil kun je het aantal minuten al snel uitbreiden en is het zelfs mogelijk om te mediteren in de bus, terwijl je wacht op de trein of op je werk.
Moeilijk en zweverig? Misschien, maar vooral heel erg prettig en zinvol.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts