Dit en dat, februari 2016

Les Revenants (2012)
Wat gebeurt er in een klein Frans bergdorp als er plotseling mensen terug komen uit de dood? Een familie is dolblij dat hun dochter is teruggekeerd, maar wat doet het eenzame jongetje? En waarom pleegt de oude meneer Costa zelfmoord? Bovendien is er ook een moordenaar teruggekomen, die zijn oude stiel weer oppakt. En wat heeft de stuwdam ermee te maken die vijfendertig jaar eerder doorbrak?

Les revenants (de teruggekeerden) is een zeer spannende en een beetje griezelige Franse serie. De sfeer is een beetje te vergelijken met de serie Twin Peaks, en de vele onverklaarbare gebeurtenissen eigenlijk ook wel. Toch is het een origineel verhaal, waarin op het einde nog heel veel vragen open blijven. Gelukkig maar dat er ook een tweede serie is en een derde is in Frankrijk in de maak. Aanrader!

Planten en nog meer planten
Ik gaf het al eerder aan, planten in huis zijn geweldig. Ze lijken mooi, brengen gezelligheid en gezondheid en er is tegenwoordig zoveel keuze in kamerplanten dat er voor iedereen wel iets te vinden is, of je nu groene vingers hebt of niet.

Ik heb een paar weken geleden echt een flinke slag gemaakt om een heleboel nieuwe kamerplanten te kopen. Ik had er wel een paar, maar niet zo heel veel en hier wilde ik verandering in brengen. Ik heb niet heel veel vensterbanken, dus dan moet je creatief worden. Zo heb ik nu zowel op de eettafel als op de salontafel planten staan, staan er planten op de boekenkasten en zelfs op de planken tussen de boeken.
Orchideeën op de eettafel

Ook in een boekenkast kunnen heel goed planten staan. 

Mooie groen en rood op de salontafel, geen bloemen meer nodig!
Kort over boeken
Sommige boeken die ik heb gelezen vond ik mooi of niet mooi, maar die wil ik om welke reden dan ook niet per se uitgebreid bespreken. Daarom hier even kort een paar woorden.

Zo heb ik laatst op het internet het boekje Brieven over Tsjechov gevonden. Dit wekte meteen mijn belangstelling, wie hadden er brieven over Tsjechov geschreven? In de jaren '80 hebben Dimitri Frenkel Frank en Robert Long samen een musical over Anton Tsjechov geschreven, iets dat mij toen volledig ontgaan is (maar toen was ik tien jaar oud en ik interesseerde me nog niet voor Rusland en van Tsjechov had ik toen ook nog niet gehoord). In dit boek is de briefwisseling gebundeld tussen Dimitri Frenkel Frank en Karel van het Reve, die door Frenkel Frank als klankbord werd gebruikt voor al zijn vragen over Tsjechov. Interessant, bij tijd en wijle ironisch en leuk om te lezen als je een beetje in Tsjechov geïnteresseerd bent.
Die musical laat ik trouwens aan me voorbij gaan!

Ook heb ik Zoektocht naar het paradijs van Arita Baaijens gelezen. Hierin beschrijft zij een tocht die zij heeft gemaakt om het Altaj gebergte heen, waardoor ze moest reizen door Kazachstan, China, Mongolië en Rusland. Het Altaj gebergte is een heilig gebied en zij was na een persoonlijke crisis op zoek naar het paradijs, op zoek naar een nieuwe zingeving. Op zich een interessant gegeven en ik ben zeker geïnteresseerd in Siberië en de sjamanen die daar wonen en de bijzondere cultuur. Helaas viel het boek me tegen, en dat kwam vooral omdat ik Arita Baaijens halverwege het boek totaal niet interessant of sympathiek meer vond. Meer sjamanen en Siberië, minder Baaijens.
Jammer, gemiste kans wat mij betreft, maar het kan heel goed dat anderen dit boek prachtig vinden en zich niet laten leiden door de irritatie die bij mij werd opgeroepen door Arita Baaijens.

Reacties

 1. Weet je zeker dat het Ajtal Gebergte is en niet Altaj Gebergte? Ik heb me namelijk ooit opgegeven voor een reis daar naar toe, maar die ging niet door wegens gebrek aan belangstelling. Erg jammer, want het gebied intrigeert me enorm. Zonde dat de schrijfster zichzelf kennelijk nogal op de voorgrond plaatst, anders was ik nog in de verleiding gekomen om het boek te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, je hebt helemaal gelijk, Altaj is het goede woord en ik heb het meteen verbeterd! Dank je wel, zo maf zoiets, net zoals ik een toets vier keer nakijk en pas als ik die uitdeel blijkt dat de nummering van de vragen niet klopt.
   Ik vind het ook een zeer bijzonder gebied en een fascinerende cultuur, dus ik was dan ook erg teleurgesteld in dit boek. Maar dat is natuurlijk alleen hoe het op mij overkwam (hoewel mijn moeder haar ook irritant vond)

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Hoi Bettine, ik heb juist twee eerdere boeken van Arita Baaijens: "Oase Farafra" en "Desert songs" met plezier gelezen. Het is weliswaar waar dat ze wat op zichzelf gefocust is, maar ik vind dat ze wel onderhoudend kan schrijven en fotograferen.
  Wat de musical over Tsjechov betreft, daar heb ik ooit in een kringloopwinkel een cd van gekocht. Hij wordt gezongen door Boudewijn de Groot, mijn favoriete Nederlandse artiest. Ik ga hem vanavond maar eens beluisteren. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo zie je maar hoe verschillend mensen kunnen reageren op anderen, jij vindt haar gelukkig meevallen, ik had op een gegeven moment echt genoeg van haar. Maar fijn dat jij wel hebt genoten van haar andere boeken.

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Hoi Bettina, naar aanleiding van je stukje heb ik de musical over Tsjechov beluisterd. Het geeft een aardig beeld van de persoon en het werk van Tsjechow. Muzikaal vind ik hem erg mooi in elkaar zitten en vooral de stukken gezongen door Boudewijn de Groot (Tsjechow) zijn erg mooi. Ik zou zelf zeggen mer voor liefhebbers van Boudewijn de Groot dan voor liefhebbers van Tsjechow. Groetjes, Erik
  ps: Mocht je alsnog belangstelling voor de musical hebben dan kan ik je mijn exemplaar kosteloos toesturen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je aanbod, maar ik denk dat ik het zo wel goed vind. In het boekje dat ik heb staan de songteksten van Robert Long, die zijn wel mooi, en ik kan me vaag het nummer 'Vanmorgen vloog ze nog' herinneren dat hieruit komt.

   Groetjes,

   Verwijderen
 4. Ik vond dat kamelenboek van Baaijens wel erg mooi, dus ik heb deze toch wel op het lijstje. Zag haar ook bij 'boeken' - ze is ook niet echt een lieverd geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk moet je dat ook niet zijn als je reizen maakt zoals zij ze maakt, maar op den duur ging het mij tegen staan in het boek. (zo op 3/4 had ik er genoeg van)
   Maar goed om te horen dat er ook mensen zijn die wel van haar boeken genieten.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts