Happy birthday, Marilyn

De Nieuwe Kerk
Negentig jaar geleden, in 1926, werd Norma Jeane Mortensen geboren die later de beroemde Marilyn Monroe zou worden.

Een filmster die zo graag als een serieuze actrice gezien wilde worden en niet alleen als domme blonde seksbom. 

Een vrouw die aan de ene kant verleidelijk was en gebruik kon maken van haar charmes, maar aan de andere kant als eerste actrice een eigen productiemaatschappij oprichtte en probeerde iets te doen aan de rassenongelijkheid in die tijd.

Het is deze verschillende kanten die de tentoonstelling Happy birthday, Marilyn, in de Nieuwe Kerk in Amsterdam wil laten zien. Meer dan 250 persoonlijke voorwerpen geven een overzicht van haar leven, zowel haar persoonlijke leven als het leven in de schijnwerpers, hoewel dat steeds meer door elkaar ging lopen. 

Die persoonlijke spulletjes zijn vaak aandoenlijk, haar lippenstift en krulspelden, enkele boeken uit haar verzameling, een adresboekje en wat spulletjes die ze in 1962 gekocht had in Mexico voor haar nieuwe huis. Ze had er overduidelijk zo veel plezier in om deze dingen aan te schaffen en het is triest te bedenken dat ze er eigenlijk niet van heeft kunnen genieten omdat ze kort daarna al stierf.
Oogpotloden en lippenstift. Foto van het boekje gemaakt

Verder zijn er ook filmscripts, kleding uit verschillende films, (waaronder natuurlijk de iconische witte jurk uit The seven year itch) kleding die we zo goed kennen van verschillende foto’s zoals de zwarte coltrui met de geruite broek of het angora-truitje, papieren, rekeningen en rekwisieten uit films.
Fanmail. Foto van het boekje gemaakt

We beginnen bij haar jeugd en eindigen bij haar graf, het graf waar Joe DiMaggio nog 20 jaar lang drie keer per week rode rozen liet bezorgen.

Het is een heel eclectische verzameling, met van alles wat. Niet alles vond ik even relevant, ik had bijvoorbeeld zonder het regenhoedje van Frank Sinatra gekund, maar heel veel vond ik mooi en heel bijzonder om te zien.
Levensgroot beeld als je de tentoonstelling binnen komt. 

Leuk ook om de fragmenten uit haar films te zien en via de gratis audiotour was er ook veel te horen, zoals een aantal bekende Nederlanders die vertellen wat Marilyn voor hun betekent en de man die de tentoonstelling ontworpen heeft en vertelt hoe dit in elkaar zit. Dan ga je toch anders naar de uitgestalde spullen kijken.
Norma Jean
(foto van een ansichtkaart)

Sommigen zouden de tentoonstelling misschien als een verzameling los zand kunnen zien en de grote lijn ontbreekt soms een beetje, maar ik denk dat het ook wel passend is dat we, ondanks het inkijkje in haar leven, toch nooit helemaal de kern van Marilyn Monroe zullen leren kennen. We zien fragmenten, maar daar blijft het bij. Marilyn blijft een mysterie.
Marilyn, elegant in een zwarte coltrui
(foto van een ansichtkaart)

Ik vond Happy birthday, Marilyn een heel mooie tentoonstelling, die ik met heel veel plezier heb bezocht. Ik heb zelfs al met een collega afgesproken om er in de vakantie nóg een keer naar toe te gaan, nu hopelijk met iets meer tijd, zodat ik de uiterst interessant documentaire die aan het begin gedraaid wordt, helemaal kan uitkijken. (had tijdgebrek, helaas) 

Kortom, ga naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam en ga naar Marilyn. Ze is er nog tot 5 februari 2017. 
Met een museumjaarkaart is er een toeslag van 4 euro 50.

Er mochten van de voorwerpen geen foto’s gemaakt worden, dus de afbeeldingen hier zijn afkomstig van ansichtkaarten die ik heb gekocht en foto’s uit het boekje dat erbij hoort. 

Reacties

Populaire posts