Impressionism and beyond in het Singer museum

Henri Manguin
Haven van Marseille bij grauw weer, 1923-24
John Fentener van Vlissingen en zijn vrouw Marine zijn fervente kunstliefhebbers. Niet alleen hebben ze een kunststichting in het leven geroepen die verschillende projecten en kunstenaars financiert, maar ze zijn ook in de (financiële) gelegenheid om zelf een prachtige collectie op te bouwen.

Hierbij volgen ze hun eigen smaak, zij kopen niet wat in de mode is of alleen uit een bepaalde richting, zij kiezen wat ze bij elkaar vinden passen en waar ze van kunnen genieten.

In het Singer museum in Laren is er nu een tentoonstelling van een deel van deze collectie te zien, met de werken van de Impressionisten en de schilders die daarna kwamen, vandaar de naam Impressionism and beyond, a wonderful journey

In elke zaal hangen werken bij elkaar die bij elkaar passen vanwege de sfeer, de thema’s of het kleurgebruik. Dit weerspiegelt de manier waarop de collectie door het echtpaar is samengesteld.
Maxime Maufra, Tuin aan zee, Kerhostin, Morbihan, 1918
Impressionisten, fauvisten, pointilisten, post-impressionisten en kubisten hangen hier, met schilderijen, tekeningen op papier en er zijn zelfs een aantal beelden. 
Camille Claudel, Dromen bij het vuur, 1890-1900
Bekende namen duiken op zoals Van Dongen, Monet, Picasso, van Gogh, Camille Claudel en Degas, maar ook werken van (voor mij in ieder geval) minder bekende kunstenaars als Emile Bernard, Henri Manguin of Albert Marquiet zijn er te zien.

Henri Edmond Cross, Zwanen in het Bois de Boulogne 1899
Het Singer museum is er opnieuw in geslaagd een schitterende tentoonstelling te laten zien, met zoveel mooie werken dat je er stil van wordt. In elke zaal hingen pareltjes en ik was onder de indruk van de kwaliteit van de schilderijen. 
Emile Bernard, Roze straat, 1892
Ik heb meer dan een uur doorgebracht met ronddwalen door de verschillende zalen, kijkend, slenterend, genietend. 
Edgar Degas, Drie Danseressen, 1889
Een tentoonstelling die je eigenlijk gewoon nog een keer moet bezoeken. Daar is trouwens meer dan genoeg tijd voor, de tentoonstelling Impressionism and beyond is nog t/m 6 mei 2018 te bewonderen. 

Reacties

 1. Hoi Bettina, gisteren heb ik een (zeer korte) bespreking geplaatst van een film waarvan ik vermoed dat jou die bijzonder aan zal spreken: http://erikleest.blogspot.nl/2018/01/dvd-pranzo-di-ferragosto.html. Een Italiaanse film, hartverwarmend en een echte feelgood film. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Ja, heel erg de moeite waard. Zoveel moois. En dan de wetenschap dat dit een particuliere verzameling is! Ik was een beetje jaloers. Maar daarna ook gewoon dankbaar dat we dat een deel mogen zien in het museum.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts