Viceroy's house (2017)

In 1947 kwam er een einde aan een paar honderd jaar koloniale overheersing van India door het Britse rijk. De taak om deze machtsoverdracht tot een goed einde te brengen kwam op de schouders van Lord Mountbatten, Hij kwam als de nieuwe onderkoning in India aan en moest ervoor zorgen dat de verschillende partijen in India, de Hindoes onder leiding van Nehru en de Moslims onder leiding van Jinnah tevreden waren over de uitkomst.

Viceroy's house gaat over deze periode in de geschiedenis van India. Het verhaal begint als Lord en lady Mountbatten (Hugh Bonneville en Gillian Anderson) naar India komen. Zij hebben slechts een korte tijd om zich bekend te maken met de gebruiken en de cultuur van het immense land en de verschillende belangrijke groepen.

Lady Mountbatten doet haar best om in het gigantische paleis van de onderkoning de verschillende bedienden zoveel mogelijk tegemoet te komen. Zij wil de Engelse overheersing met een positieve erfenis laten eindigen.

Lord Mountbatten besluit om de onafhankelijkheid naar voren te schuiven om verder geweld te voorkomen. Hij moet kiezen of er Ă©Ă©n ongedeeld India komt zoals de Hindoes willen, of een India voor de Hindoes en een onafhankelijke staat Pakistan voor de Moslims. Uiteindelijk wordt er gekozen voor deze tweede optie, met verschrikkelijk geweld tot gevolg. In het hele land komen er volksverhuizingen op gang en waar de grens komt te lopen vinden vreselijke slachtpartijen plaats.

Er is veel te genieten in deze film, het is namelijk een heel degelijke Britse kostuumfilm. Hugh Bonneville heeft het verwijt gekregen dat hij in deze rol gewoon weer de graaf van Grantham speelt (Downton in de Punjab), maar ik vind hem een goede acteur en hij zet een sympathieke Mountbatten neer. Een man die zijn best doet onder moeilijke omstandigheden.

Gillian Anderson ken ik vooral van The X-files en hoewel ik wist dat ze vaker in Engelse series en films speelt, zo was ze een excellente Mrs Haversham in Great expectations, had ik haar hier bijna niet herkend.
Gillian Anderson en Hugh Bonneville als Lady en Lord Mountbatten
Het onderliggende liefdesverhaal van twee werknemers in het paleis van de onderkoning, Jeet Kumar (Hindoe) en Aalia Noor (moslim) geeft een extra dimensie. In hun verhaal kun je zien wat de gevolgen van de deling zijn voor de gewone bevolking van India. Manish Dayal speelt Jeet met overtuiging als de jongeman die bereid is om op zijn geliefde te wachten en Huma Qureshi is zeer goed als een jonge vrouw die moet kiezen tussen de liefde en de plicht.

Helaas is er historisch gezien wel heel wat af te dingen op deze film.
Dat de affaire tussen lady Mountbatten en Nehru niet wordt gebruikt is nog tot daar aan toe, maar deze film laat lord Mountbatten wel in een heel gunstig licht zien. Een stuk gunstiger dan de meeste historici denken dat zijn rol was.

Zo heeft hij er geen goed aan gedaan om de onafhankelijkheid naar voren te schuiven, is hij halverwege de onderhandelingen teruggegaan naar Engeland voor het huwelijk van zijn neef Philip met prinses Elizabeth en had hij een deel van de gewelddadigheden kunnen voorkomen als hij niet al een groot deel van de Britse legermacht weg had gestuurd.

In deze film wordt gedaan alsof Mountbatten van goede wil was, maar eigenlijk werd verraden door de leider van de Moslimpartij Jinnah en de oud-premier van Engeland, Churchill. Deze zienswijze is niet verwonderlijk, aangezien de film voornamelijk is gebaseerd op de memoires van Lady Pamela, de dochter van Mountbatten. De gang van zaken in de film waarbij Churchill en Jinnah al een overeenkomst hadden gesloten over de stichting van Pakistan, is gebaseerd op het werk van Ă©Ă©n persoon, andere historici verwerpen deze kijk op de zaak.

Viceroy's house is een fijne Engelse kostuumfilm met goede acteurs en een paar goede verhaallijnen, maar als je meer wilt weten over de onafhankelijkheid van India, moet dit niet je enige bron zijn.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts