Rust

Als je de Kerst haalt, haal je de rest van het jaar. Dit is de uitspraak die vriendin M. en ik tijdens onze stage leerden kennen en die we nog elk jaar tegen elkaar herhalen. En elk jaar tot nu is het gelukt om die Kerstvakantie te halen. Met moeite, op ons tandvlees en zo dat we soms doodop de vakantie ingingen, maar we haalden het. 

Dit jaar is het me voor het eerst sinds 1999 niet gelukt. Anderhalve week voor de Kerstvakantie ben ik gestrand en een beetje ingestort. Ik heb dus de keuze moeten maken om me ziek te melden en rust te nemen. Rust die ik na meer dan drie heel drukke en lastige jaren heel hard nodig heb. Het voelt niet goed om te stoppen. Je hebt het idee dat je je collega's en nog erger, je leerlingen in de steek laat. Dat je allerlei afspraken laat liggen, dingen die je moet regelen, mensen die je moet spreken en stof die je moet behandelen gewoon maar laat zitten.

Maar soms kun je niet anders, omdat keihard doorgaan en alle waarschuwingen negeren eigenlijk alleen maar betekent dat je nog verder de soep indraait. Nog langer afwezig zal zijn omdat je in een daadwerkelijke burn-out zit. Zover ben ik nog niet, maar rust was wel hard nodig. En toen ik de beslissing eenmaal had genomen, voelde het toch ook als een opluchting. 

Ik heb deze afgelopen anderhalve week een paar kleine dingen geregeld, wat mails verstuurd enzovoort (even nodig voor de online lessen die weer gegeven moesten worden), maar verder heb ik mezelf afzijdig gehouden. Wat ik kon regelen, heb ik geregeld, de rest komt wel. 

Ik mag van mezelf maximaal één huishoudelijke klus per dag doen en elke dag moet ik naar buiten om te wandelen. Dit kan een blokje om van twintig minuten zijn of een langere wandeling, maar naar buiten ga ik. En verder doe ik alleen maar waar ik zin in heb. Ik lees mooie boeken, ik maak foto's, ik schrijf brieven en kijk mooie films of spannende series. 

Op deze manier denk ik eigenlijk dat ik na de vakantie weer voldoende ben uitgerust en goed kan starten, waarschijnlijk met grotendeels online onderwijs, maar dat zien we dan wel weer. 

Voor nu, rust en ontspanning en heel veel mooie boeken!Reacties

 1. Ik zei het gisteren ook al: "wees lief voor jezelf." Zo te zien, weet je gelukkig heel goed hoe dat moet. Een extra fijne (en extra verdiende) kerstvakantie gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, het komt wel goed, denk ik :-) En inderdaad, lief zijn voor mezelf, heel belangrijk!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Wat een moedige en gezonde beslissing!
  Ik wens je heerlijke ontspannen en energieopwekkende ervaringen toe. En liever nog een week later beginnen dan over een maand voor een half jaar instorten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel en inderdaad, de tijd nemen en als het nog een week extra duurt, dan duurt het nog een week extra. Maar ik denk dat het zo wel goed moet komen, ik ben op tijd gestopt.

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Sterkte daar en een prima beslissing. Eerst opladen voordat je weer door kan. Ga ervan genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Koen, komt goed. Ik heb een enorme stapel mooie boeken, dus ik vermaak me zeker.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts