Het beste van 2021

Op de laatste dag van dit jaar kijk ik even terug. We hoopten denk ik allemaal dat 2021 een beter jaar zou worden dan 2020, maar echt gezellig werd het maar niet. Corona bleef en we eindigden dit jaar weer in een lockdown. 

Op persoonlijk vlak was dit ook geen denderend jaar, met mijn Russische hamster Vera die na drie jaar hoogbejaard was en voor wie het einde gekomen was en nog erger, Marius die ik afgelopen dinsdag heb moeten laten inslapen. Ik kon hem natuurlijk niet laten gaan zonder een mooi In Memoriam dat HIER te vinden is, dus hier laat ik het even bij. Dit was trouwens ook meteen het meestgelezen persoonlijke artikel van dit jaar!

Ik wil me nu even richten op de positieve zaken van 2021, want helemaal ellendig waren de afgelopen maanden natuurlijk ook niet (al lijkt het er op dit moment wel op dat 2021 een zeldzaam rotjaar is geweest). 

Maar goed, wat was wel mooi? Ik heb prachtige boeken gelezen, mooie (Franse) films en series gezien, ik heb Parijs bezocht en had deze zomer een balkon vol bloemen. 


En hoe ging het hier op het blog? 

De best bekeken foto was de fresia in detailHet meest gelezen artikel ging over de geschiedenis en de actuele situatie in AfghanistanHIER

Het artikel over Le bureau des legendes was bet meest gelezen in de categorie film en televisie. Dat kun je HIER nog een keer lezen. 

In de categorie reizen was er veel belangstelling voor mijn artikel om te reizen vanuit je leunstoel: HIER

En De eerste vrouw HIER was het boek dat de meeste aandacht trok. Een boek dat ook in mijn persoonlijke favorieten van dit jaar staat. 


Het leesjaar 2021

Ik heb dit jaar weer veel gelezen, op dit moment 154 boeken, ik denk niet dat er nog een boek bij komt, dus we houden het hierop! Geen gekke score, ondanks het gekke jaar. 

Ik kan absoluut niet klagen over dit leesjaar, want er zaten heel mooie boeken bij. Ik heb alle boeken van John Connelly (her)lezen, ben begonnen aan de serie van Emil Zola en heb zelfs boeken in het Frans gelezen :-)

Ik kon moeilijk kiezen en heb geen tien boeken kunnen kiezen, maar ik heb er twaalf die ik dit jaar bijzonder mooi vond.  In de categorie non-fictie zijn het er zeven. De volgorde is de volgorde waarin ik ze gelezen heb. 

De mooiste fictie van 2021

- Een duik in de liefde, Christophe Ono-Dit-Biot HIER

- De eerste vrouw, Jennifer Nansubuga Makumbi HIER

- De bibliotheek van Parijs, Janet Skeslien Charles HIER

- The witch's heart, Genevieve Gornichec HIER

- La libraire de la place aux herbes,  Erik de Kermel HIER

- Het verre veld, Madhuri Vijay HIER

- Verzonken stad, Marta Barone HIER

- Het lied van de mistral, Olivier Mak-Bouchard HIER

- Lied voor de vermisten, Pierre Jarawan HIER

- De bijzondere levens van Violette, Valerie Perrin HIER

- De stilte van de vrouwen, Pat Barker HIER

- Circe, Madeline Miller HIER


De mooiste non-fictie van 2021 

- Vikingen, een nieuwe geschiedenis, Neil Price HIER

- De sneeuwpanter, Sylvain Tesson HIER

- Oorlogen en oceanen, Erik Ader HIER

- Het Boschhuis, Pauline Broekema HIER

- Poirot, the greatest detective in the world, Mark Aldridge HIER

- Het vergeten volk, Brenda Stoter-Bosculo HIER

- De hertenman, Geoffroy Delorme HIER

Reacties

 1. Wat een mooie gevarieerde lijst van boeken. Fijn dat ze je tussen al de problemen en ellende door toch nog troost hebben geboden. Ik wens je veel geluk en gezondheid voor 2022, en natuurlijk een lieve nieuwe kat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boeken vormen een geweldige troost of ontsnapping als dat nodig is en dat was dit jaar hard nodig! Hopelijk ook weer heel veel mooie boeken in het nieuwe jaar. En nieuwe poezen? Ja natuurlijk!!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. 154 boeken, wat een enorme hoeveelheid! Dat aantal heb ik de afgelopen twintig jaar maar één keer bijna gehaald. En een gevarieerde leeslijst met vooral veel recente boeken en veel uit Frankrijk. Ik hoop dat 2022 een wat rustiger jaar wordt, maar waarschijnlijk zullen we tot ver in het voorjaar en ook weer in november en december wel weer met de Corona te maken krijgen. Groetjes en een goed uiteinde en natuurlijk vooral een mooi 2022, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk het ook dat we nog niet van Corona af zijn, helaas. Gelukkig vormen boeken nog altijd een heerlijke afleiding en ik ben blij zoveel moois gelezen te hebben. Een mooi 2022 ook voor joi!

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Een mooie lijst, Bettina. En wat veel!! Ik kom niet eens tot de helft.
  Ik wens je een heel mooi 2022!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook voor jou een heel mooi en goed 2022, Joke, dank je wel! En ik had zelf geen idee dat ik er zoveel had gelezen, ik was namelijk het hele jaar niet van plan om het bij te houden en pas in december ben ik gaan invoeren in goodreads. (had het wel op losse blaadjes staan , gek genoeg) Enfin, uiteindelijk gaat het gewoon om de mooie boeken die je leest, en is het aantal niet zo belangrijk. (al zet ik mijn challenge elk jaar op 120, 10 per maand is voor mij te doen)

   Groetjes,

   Verwijderen
 4. Mooie lijst met boeken en een indrukwekkend aantal zeg, ik kom tot 97 boeken. Ik doe nooit aan lijstjes en noemen van mooiste en meest indrukwekkende boeken vind ik voor mijzelf nooit zo boeiend, hoewel ik ze wel weer graag van anderen lees :) Ik vond het wel erg leuk om mij dit jaar met Frankrijk en de Franse lietratuur en chansons bezig te houden en ik ben bang dat ik daar nog niet mee klaar ben (wanneer wel?), maar het is ook maar net hoe de wind waait hier. Alle goeds gewenst voor het nieuwe jaar in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Koen.
   Ik herken helemaal wat je zegt over lezen waar je zin in hebt, ik zet er nooit op uit om een bepaald aantal te lezen, of bepaalde schrijvers of bepaalde genres. Ik lees waar ik op dat moment zin in heb. Ik vind het leuk om te lijstjes van anderen te lezen, maar ook om die voor mezelf te maken, eens kijken wat ik ook alweer gelezen heb en of ik de boeken nog altijd zo beoordeel als ik deed toen ik het net dichtsloeg. Soms merk ik namelijk dat ik een boek in herinnering toch mooier vond en soms heb ik dat ik een boek uiteindelijk toch iets lager inschat.

   Op een nieuw jaar met heel veel nieuwe boeken! (en veel Frankrijk)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts