Le Bureau des Légendes (2015-)

De Franse geheime dienst, de DGSE, heeft een afdeling die bekend staat als Le Bureau des Légendes. Hier zijn de legendes in dienst, de agenten die getraind zijn om soms jarenlang onder een andere identiteit te leven. Op die manier proberen zij in verre landen informatie te verzamelen en contacten te leggen om de Franse zaken te bevorderen. 

De serie begint als Guillaume Debailly na zes jaar undercover in Syrie weer terug komt. Guillaume, codenaam Malotru, is één van de oudgedienden en is iemand die altijd minstens drie zetten vooruit denkt en meerdere opties openhoudt. Dit komt hem goed van pas in zijn werk, maar als hij probeert om zijn privéleven op orde te krijgen, zal dit een valstrik worden. 

Hij neemt bepaalde beslissingen en in de series erna zal hij proberen dit weer recht te zetten, met alle gevolgen van dien. Ik zeg hier verder niks over, want ik wil geen spoilers geven.

Terwijl Malotru weer moet wennen aan het leven in Parijs en op kantoor, wordt er een agent in Algerije ontvoerd die ze terug moeten zien te krijgen en wordt een nieuwe agente, Marina, klaargestoomd om naar Iran te gaan. 

Vergeet alles wat je van spionnen en de geheime dienst weet, vergeet James Bond en Jason Bourne. In deze serie gaat het niet om de actie, maar om de psychologische ontwikkeling en de situaties waarin de agenten terecht komen, die de delicate balans moeten zien te vinden tussen  informatie krijgen en je cover overeind houden. De grens tussen contact zoeken met mensen en ze tegelijkertijd op afstand houden. Want in dit werk heb je geen vrienden, je hebt bronnen. En de missie is altijd belangrijker dan de mensen. 

Sommige agenten betalen een hoge persoonlijke prijs; verwondingen, PTSS of zelf de dood behoren tot de risico's van het vak. De geheime dienst zorgt wel goed voor zijn mensen, maar soms moeten er offers gebracht worden. 

Er moeten hartbrekende beslissingen worden genomen en afwegingen gemaakt worden waarbij er altijd iemand aan het kortste eind trekt. De enige vraag is dan met welke beslissing de schade zoveel mogelijk beperkt wordt en waar de minste mensen slachtoffer van worden. Daarbij hebben ze te maken met concurrerende belangen van de verschillende geheime diensten, die elkaar soms helpen, maar nog vaker tegenwerken. Of alleen samenwerken onder bepaalde voorwaarden.

In de verschillende series zijn er geheime missies in Iran, moeten ze gijzelaars bij IS vandaan zien te krijgen, heeft de CIA een mol bij de DGSE, probeert de Mossad een agente te rekruteren en probeert Malotru te laveren tussen zijn werk en zijn privéleven. 

Le Bureau des Légendes is een geweldige goede serie, ik zou zelfs willen zeggen één van de beste series die ik ooit gezien heb.

Het is zeer realistisch, als ik het goed begrijp hebben echte geheim agenten advies gegeven over het hoe en wat. Het is natuurlijk een bedacht verhaal en gedramatiseerd, maar ik denk dat de manier van werken zoals ze die laten zien, de werkelijkheid zo dicht benadert als maar mogelijk is.

De verhaallijnen zitten erg goed in elkaar en de spanning is vaak om te snijden. Daarbij zijn de Franse acteurs ongelofelijk goed; ik noem bijvoorbeeld Matthieu Kassovitz als Malotru, Sara Giraudeau als Marina en Jean-Pierre Darroussin als de baas Henri Duflot. Alle personages zijn afgerond en hebben veel nuances. Dat moet ook wel, want geen enkele situatie is zwart-wit.  

Je krijgt met deze serie een inkijkje in de keuken van de geheime dienst, en het grotere geopolitieke spel dat gespeeld wordt waarbij iedereen probeert zijn of haar eigen belang te dienen. Allerlei actualiteiten komen hier voorbij, zoals de oorlog in Syrie en de strijd tegen IS, of de situatie met Rusland en Amerika.

Er zijn nu vijf seizoenen van elk tien afleveringen uit, en hopelijk komt seizoen zes ergens dit jaar. Eén waarschuwing, als je begint met kijken, zorg dat je de tijd neemt, want als je eenmaal begint, kun je niet stoppen! 

Reacties

Populaire posts