Dit en dat, februari 2019

Proust
Sinds een aantal jaren lees ik veel boeken van Franse schrijvers en die bevallen me over het algemeen erg goed. Ik houd van de onderwerpen, de stijl van schrijven, de plekken waar de boeken zich afspelen. Maar aan één groot werk in de Franse literatuur heb ik me nog niet gewaagd: de 7-delige cyclus Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust. Maar ja, je kunt er natuurlijk niet omheen! 

In de afgelopen jaren zijn deze boeken opnieuw vertaald door Thérèse Cornips en vorig jaar zijn ze allemaal opnieuw uitgegeven in erg leuke covers (vind ik). 
Ik heb ondertussen de hele serie voltallig in de kast staan en ik ben begonnen in deel I, dat ik erg mooi vind. Ik heb geen idee hoe lang ik hierover ga doen en of ik de boeken achter elkaar zal lezen, maar voorlopig laat ik me gewoon meevoeren in de wereld van Marcel Proust. 

Klusvakantie 
Na een paar bijzonder drukke en hectische weken met onder andere de Open Dagen, een bijscholing en een toetsweek, heb ik komende week eindelijk vakantie. Geen dag te vroeg, want ik ben doodmoe. Toch hoop ik naast de kleine dingen die ik wil doen een grote klus aan te pakken: ik wil schilderen. In de woonkamer heb ik een ingebouwd boekenkastje, dat nu donkerblauw is. Dit moet grijs-groen gaan worden. Ook de deuren hoop ik in die kleur te verven. De deuren hoeven echter niet deze vakantie af, desnoods doe ik er daar in de komende weken elk weekend één van, maar dat boekenkastje hoop ik wel af te krijgen. Ik heb er wel zin in, even weer een frisse aanblik!

Vakanties
Ik ben me weer aan het orienteren op de steden waar ik in de komende vakanties naar toe wil. Voor de Meivakantie staat Venetie op het programma en ik wil ergens komende week gaan boeken. Om alvast in de stemming te komen lees ik Venetiaanse zangen van Willem Bruls, over de ontwikkeling van de Opera in Venetie en het boek over Venetie van Cees Noteboom komt binnenkort uit. Genoeg voorpret!


Reacties

 1. Hoi Bettina, leuk dat jij ook in Proust begonnen bent! Zelf vind ik Proust een van de beste auteurs die ik ken (samen met onder andere Tolstoj, Tsjechov en Montaigne). Je weet vast wel dat Anna een aantal jaren geleden een prachtige serie recensies heeft geschreven over alle delen van "Op zoek naar de verloren tijd". Voor mij was dat de reden om geen besprekingen meer te schrijven na het herlezen ervan. Mijn 7 delen staan overigens wel vol met streepjes in de kantlijn. Proust is in mijn ogen een meesterlijk psycholoog, het spel van aantrekken en afstoten verwoordt hij geweldig. Met jouw leestempo zul je wel relatief snel door de hele serie heengaan, maar het loont de moeite om hier de tijd voor te nemen. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op dit moment ben ik door vermoeidheid er nog helemaal niet verder in gekomen, maar ik hoop deze week wel echt een goed begin te maken. Ik ben van plan het heel rustig aan te doen, ik hoef er niet doorheen te racen. Waarschijnlijk blijf ik er ook gewoon andere boeken naast lezen. Ik ben heel benieuwd, ik heb natuurlijk de besprekingen van Anna gelezen en wat jij erover hebt gezegd en dat gaf voor mij de doorslag om de serie aan te schaffen. Ik ben heel benieuwd en houd jullie zeker op de hoogte.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. En natuurlijk ook veel plezier in Venetië, dat is toch wel een van de mooiste steden die ik ken. Er is ook een erg leuk museum voor de moderne kunst in Venetië: het Peggy Guggenheim museum. Ik heb ooit een biografie over haar gelezen, maar die ging eigenlijk vooral in op haar liefdesleven en was in mijn ogen totaal oninteressant. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Venetie is voor mij echt een beetje magisch. Dit wordt de derde keer dat ik hier naar toe ga en dan heb je de gelegenheid om de niet al te voor de hand liggende dingen te doen. Ik heb het Peggy Guggenheim museum op mijn lijstje staan!

   (en de biografie zal ik dan denk ik maar overslaan)

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Proust is toch een filosoof? Het lijkt me zware kost, maar die omslagen zien er wel heel leuk uit. Ik ga eens kijken op de blog van Anna, want word nu wel nieuwsgierig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, een filosoof was hij volgens mij niet. Ik heb het vermoeden dat Proust zo'n schrijver is die je óf helemaal geweldig vindt, óf vreselijk. De besprekingen van Anna zijn erg interessant om te lezen en geven je waarschijnlijk wel een indruk of het iets voor je is of niet.

   Groetjes,

   Verwijderen
  2. Ik begrijp nu waarom ik die associatie had: Er is een boek van filosoof Alain de Botton getiteld 'Hoe Proust je leven kan veranderen'.

   Verwijderen
  3. Oh ja, nu je het zegt! En dan is die associatie volkomen begrijpelijk. Grappig hoe je daar later dan achter komt.

   Groetjes,

   Verwijderen
 4. Wat ik me herinner als het mooiste van Venetië: met de vaporetto naar Torcello. Maar dat is minstens 30 jaar geleden. Ga je Dood in Venetië en Don't Look Now ook kijken ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb vorig jaar de vaparetto naar Burano en Murano genomen en voor deze keer staat Torcello op het programma. Ik kijk er nu al naar uit. Ik ga Dood in Venetie niet kijken (Thomas Mann, toch?) en van Don't look now heb ik het verhaal, dat ik zeker ga herlezen!!

   Groetjes,

   Verwijderen
 5. Reacties
  1. Ergens halverwege denk ik altijd 'waarom ben ik ook alweer aan deze K** klus begonnen? Maar het resultaat wordt over het algemeen wel mooi. Nog maar twee deuren te gaan! (het gaat vlotter dan ik dacht).

   Groetjes,

   Verwijderen
 6. Proust staat hier ook in de kast, maar ik heb drempelvrees! Ik wacht dus gewoon even wat jij erover denkt, want we zijn het zo vaak eens, dat ik gewoon blind ga varen op jouw oordeel. Als leuke reisbestemming kan ik trouwens Lissabon heel erg aanraden, moest je er nog niet geweest zijn. Ik was er in de herfst en ging helemaal voor de bijl. Nooit zo verliefd geweest op een stad!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken van Portugal alleen Porto, maar dank voor de tip, Lissabon komt zeker op mijn lijstje van steden waar ik nog eens naar toe wil.
   En ik houd jullie zeker op de hoogte van mijn Proust-avontuur. Heb even niet zo heel veel gelezen door extreme vermoeidheid (Dan Brown is alles wat mijn hersenen aankunnen), maar ik hoop nu weer wat te kunnen doen.

   Groetjes,

   Verwijderen
  2. Ik hoop dat je hersenen ondertussen al tot meer in staat zijn. Moest dat niet zo zijn, dan kan ik de zeven zussen reeks van harte aanbevelen!

   Verwijderen
  3. Opnieuw een fijne tip! Altijd goed om iets achter de hand te hebben. Ondertussen lees ik alweer andere dingen dan Dan Brown, gelukkig wel! :-) (hij gaat heel, heel snel vervelen)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts