De schatkamer van de Hermitage

Maria met kind onder een appelboom
Lucas Cranach de oudere, 1527
De Hermitage in Sint Petersburg heeft meer dan 3 miljoen objecten en kunstvoorwerpen in huis. Er is sinds 2004 een mooie samenwerking tussen Sint Petersburg en Amsterdam en het idee werd geboren dat in Amsterdam een satelliet-museum van de Hermitage zou komen.

Eerst werden er losse tentoonstellingen georganiseerd, maar in 2009 kreeg het nieuwe museum een eigen onderkomen in het voormalige verpleegtehuis aan de Amstel waar ze nu nog te vinden zijn.

Hier wordt bijna tweemaal per jaar een schitterende tentoonstelling georganiseerd, met kunstvoorwerpen uit de grote Hermitage.

Hier zijn weergaloze tentoonstellingen over de Tsaren en het Hof bij geweest, maar ook archeologische tentoonstellingen en een aantal keer heeft de kunst uit verschillende eeuwen centraal gestaan.

Afwisselend, interessant en altijd van het hoogste niveau, elke tentoonstelling is altijd opnieuw een meesterwerk.

Al tien jaar lang is de Hermitage aan de Amstel een waardige vertegenwoordiger van de grote Hermitage in Rusland en dat jubileum mag gevierd worden!
De eerste feestelijke tentoonstelling van dit bijzondere jaar is De schatkamer.
Scytisch-Siberische panter, eind 7e eeuw voor Christus

In deze tentoonstelling zie je een impressie van wat er in de Hermitage allemaal te vinden is. Een klein vruchtbaarheidsbeeldje van 9 centimeter hoog dat 25.000 jaar oud is, is het begin van de tentoonstelling.
Vilten zwaan, symbool van leiderschap. Russische grafvondst, 2400 jaar oud. 

In de grote zaal word je daarna uitgenodigd om te kijken. Om je vaste idee van kunst even los te laten en te zien wat de overeenkomsten en verschillen tussen kunstwerken kunnen zijn. Dit hebben ze gedaan door zestien paren te vormen, van kunstvoorwerpen uit bijvoorbeeld verschillende eeuwen, of uit verschillende delen van de wereld, waar toch iets gemeenschappelijks in is te zien: een modern kunstwerk met een zwaan, samen met een grafvondst van een vilten zwaan van 2400 jaar oud, een icoon van Joris en de Draak en een West Europees schilderij met hetzelfde tafereel, en ga zo maar door.
Portret van Harriet Greer, George Romney (18e eeuw)
Portret van Vorstin Zinaida Joesoepova, Valentin Serov (19e eeuw)

Op de bovenste verdieping is er nog meer te vinden en loop je net als in de grote Hermitage van de ene periode naar de andere en ga je meanderend door de tijd, terwijl je je ondertussen kunt vergapen aan de meest weergaloze kunst.
Detail van kruisbeeld
(geen idee hoe oud het is, ik ben vergeten het informatie bordje te fotograferen)

De schatkamer is een tentoonstelling met schilderijen, gebruiksvoorwerpen, wapens, archeologische opgravingen, meubels en toegepaste kunst en het één is nog mooier dan het andere. De combinaties in de grote zaal zijn verrassend en vaak heel mooi gevonden en je kunt je eigenlijk alleen maar verbazen over de rijkdom die hier te vinden is, de creativiteit en het vakmanschap dat mensen in alle eeuwen over de hele wereld laten zien.
Japon, 18e eeuw

Detail van een manchet
Het is geen geheim dat ik De Hermitage een warm hart toedraag (ik ben niet voor niets lid van de Vriendenvereniging), en ook deze tentoonstelling vond ik weer buitengewoon mooi. De diversiteit, de hoeveelheid (250 objecten) én de bijzondere opstelling maken van deze tentoonstelling met recht een schatkamer.

De schatkamer is nog tot 25 augustus 2019 te bezoeken en als je de kans krijgt, moet je die eigenlijk niet laten liggen!

Mijn foto's zijn soms een beetje scheef, want het was druk en daarom kon ik er niet altijd goed voor staan. Maar ik hoop dat jullie zo toch een indruk krijgen.

Reacties

 1. Wat een fijn idee, die verrassende combinaties. Daar zou ik eigenlijk echt eens naar toe moeten. Goed dat de tentoonstelling nog een hele tijd loopt, dan maak ik er in één van de volgende vakanties toch eens werk van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond dit heel erg de moeite waard, zó mooi en zo verrassend. Zo rijk ook vooral. Dus ik hoop dat je de kans krijgt om er naar toe te gaan!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts