De koninklijke musea in Turijn
Het koninklijk paleis
De hertogen van Savoye die hier woonden, waren in de 18e eeuw ook koningen van Sicilie en Sardinie, en na de eenwording van Italie in 1861 zou de familie van Savoye de eerste koning van Italie leveren. Hun belangrijkste paleis in Turijn, hun eerste hoofdstad, was het Palazzo Reale. Het oudste deel dateert uit de 16e eeuw, en in de 17e en 18e eeuw werd er veel aan verbeterd en veranderd en zie je allerlei barok-elementen en neoklassieke invloeden.
Het paleis is prachtig, en enorm groot. Zaal na zaal laten je zien in welke weelde de hertogen en later koningen van Savoye leefden. Je ziet echter ook, vooral in het begin, dat het een beetje vervallen is. Scheuren in de gordijnen, tapijten die versleten zijn en zijden behang waar de rafels bijhangen. Blijkbaar is men nog heel erg bezig met restaureren, want in de latere zalen zie je dit bijna niet meer en is alles in betere conditie en gerepareerd.
Er zijn ontvangstzalen, slaapkamers, kabinetjes, eetzalen, studeerkamers en salons vol meubels, taboeretjes, voetbankjes, bijzettafeltjes, ingelegde tafels, Chinese vazen, spiegels en heel veel goud, fluweel, zijde en pluche en damast.
De barok is overweldigend, de zalen zijn barokker dan de barok ooit gebarokt heeft, maar ook heel erg mooi. (al zeiden vriendin M. en ik tegen elkaar dat we revoluties ook wel begrepen na het zien van al deze pracht en praal).
De wapenkamer
Een van de beste delen van het museum is de wapenkamer. Elke bezoeker kwam hier binnen en onmiddellijk zag je dan een grote lach op ieders gezicht. Je komt namelijk binnen in een overdonderend bijzondere opstelling.
In een grote zaal zie je aan beide kanten opgezette paarden staan, met een ridder in volle wapenuitrusting op de rug, geflankeerd door nog twee ridders. De paarden waren trouwens niet echt opgezet, het waren geprepareerde huiden die over houten skeletten waren gespannen.
Aan de muren en in de achterste zaal waren ook nog allerlei wapens te zien, waardoor je niet alleen een overzicht krijgt van de ontwikkeling in de tijd, maar ook de bijzondere wapens die er waren. In de achterste zaal was bijvoorbeeld ook een Japanse wapenuitrusting te zien, een geschenk van de Japanse keizer.
De kapel voor de Lijkwade
Het koninklijk paleis grenst aan de Dom van Turijn, waar de Lijkwade van Turijn wordt bewaard. Er is een kapel gemaakt, die uitkijkt in de Dom via een groot raam boven het altaar van de Dom. Bovendien is er een trap van de Kapel naar de Dom beneden. Ik stel me dan voor dat de hertogen bij een slapeloze nacht even een bezoekje aan de Dom konden brengen zonder naar buiten te hoeven, heel bijzonder.
De kapel is dramatisch en groots, in ultieme barok-stijl gebouwd in de 17e eeuw.
Als je trouwens meer over de Lijkwade wil weten, lees dan wat ik er HIERover heb geschreven.
De tuinen
Na al die overweldigende barok moesten we even in alle rust bijkomen en waar kun je dat beter dan in een park? De tuinen bij het museum waren niet heel bijzonder, maar wel fijn om doorheen te lopen en op een bankje te zitten.
De toegang tot het Museo Reale is wel wat duurder dan andere musea in Turijn, namelijk 16 euro (prijs van zomer 2023), maar het is elke cent meer dan waard.
Reacties
Een reactie posten